Hlavní obsah

Stát ročně vybere na dálničních známkách pět miliard. Na mýtu dvojnásobek

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Peníze z výběru dálničních známek a mýta putují do Státního fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

Za rok mají spustit elektronické dálniční známky. Kolik stát vydělá na těch papírových?

Článek

Dobré vědět:

— Za rok 2018 vybralo Ministerstvo dopravy na dálničních známkách 5,305 miliardy Kč.

— Jde o trojnásobek oproti roku 2001.

— Víc vybralo od založení fondu jen v roce 2017.

Kdo bude provozovat systém e-vinět?

Zakázka za 400 milionů, kterou nakonec udělala skupina nadšenců zdarma přes víkend. Možné úplatky i sledování občanů pomocí kamerového systému. Téma dálničních známek od půlky ledna rezonuje českou společností. Stále přitom není jasné, kdo bude mít na starosti správu systému, kterým ročně proteče několik miliard. O zakázku na dodávku a provozování nového systému e-vinět se ucházejí mimo jiné i rakouská firma Kapsch a česko-slovenské CzechToll/SkyToll.

A kdo mýto?

Konsorcium CzechToll/SkyToll přitom v podobném měření sil již jednou vyhrálo a získalo zakázku na provozování mýtného systému. Právě mýto je po evropských dotacích největší zdroj příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury, za rok 2018 na něm stát vybral 10,7 miliardy korun.

Kolik platí řidiči za dálnice?

Dálniční známka neboli viněta bude i letos vycházet na 1500 korun za roční kupon pro majitele vozidel do 3,5 tuny, měsíční bude stát 440 korun. Za desetidenní vinětu zaplatí řidiči osobních vozidel 310 korun.

Pro vozidla nad 3,5 tuny se používá od roku 2009 mýtné, které se vypočítává podle tabulky zahrnující emisní třídu, počet náprav, ale i časové rozmezí, ve kterém jízda probíhá. I když z vinět získává fond čím dál více peněz, v červenci loňského roku poslanci řešili zdražení ročního kuponu na 2000 korun. Nakonec cena zůstala na 1500 korunách.

Kam putují peníze ze známek a mýta

Peníze vybrané do Státního fondu dopravní infrastruktury se používají například na opravy, modernizaci nebo výstavbu nových dálnic, železnic a jiných dopravních staveb. Za rok 2018 byly všechny příjmy do fondu 77 miliard korun. Zatím nejvíce peněz bylo ve fondu za rok 2008, a to téměř 98 miliard korun.

Mohlo by vás zajímat:

Reklama

Doporučované