Hlavní obsah

Stát s krajem podepíše memorandum o Hrabalově chatě

Foto: Sreality.cz

Hrabalova chata v nabídce realitní kanceláře.

Reklama

Chaty spisovatele Bohumila Hrabala v Kersku by měla být v budoucnu přístupná veřejnosti. Chata se v létě objevila v nabídce realitní kanceláře, zřejmě ji koupí kraj, stát pomůže s provozem a náplní expozice.

Článek

Na přípravě expozice věnované Bohumilu Hrabalovi a následném provozu by se podílely příspěvkové organizace obou institucí – za kraj Polabské muzeum, za ministerstvo Památník národního písemnictví.

Dnešního setkání v sídle Středočeského kraje se zúčastní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) a krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Václav Švenda (Spojenci).

Realitní kancelář chatu nabízela k prodeji za 11,9 milionu korun. Nabídka zaujala jak kraj, tak ministerstvo. Po vzájemných jednáních chce hejtmanství chatu, kde Hrabal pobýval a tvořil, získat do svého majetku a vybudovat v ní expozici připomínající jeho život, tvorbu i vztah k rekreační osadě Kersko.

O koupi Hrabalovy chaty bude rozhodovat krajské zastupitelstvo na listopadové schůzi. Cena zatím není stanovena.

Kersko je součástí obce Hradišťko na Nymbursku. Sousedé z chatové osady Kersko byli Hrabalovi předlohou pro knihu Slavnosti sněženek, podle níž vznikl i stejnojmenný film režiséra Jiřího Menzela. Spisovatel chatu koupil v roce 1965. Bezdětní Hrabalovi odkázali chatu sousedům.

Reklama

Doporučované