Hlavní obsah

Start registrace na vakcínu: Ze zatím 78 000 zájemců mají termín 3000

Foto: Fakultní nemocnice Hradec Králové

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Ověřovací SMS nutné pro registraci na vakcínu chodily ráno po spuštění s velkým zpožděním a linka 1221 byla přetížená.

Článek

Od pátečních osmi hodin ráno se lidé starší 80 let mohou registrovat na očkování proti covidu-19. Ministerstvo umožnilo přihlášení pouze přes online formulář na stránce registrace.mzcr.cz, na kterou je možné dojít také přes stránku crs.uzis.cz kliknutím na políčko „registrace k očkování“.

Hodinu po spuštění registrace už ale byly všechny vakcíny rozebrané. Za první hodinu se podle informací na Twitteru Chytré karantény registrovalo přes 44 000 lidí. Termín očkování si ale mohlo zarezervovat jen 2000 z nich. Před jedenáctou hodinou účet informoval, že si termín zarezervovalo 3000 lidí.

Chytrá karanténa uvádí, že další termíny budou nabídnuty poté, co do Česka dorazí další dodávky vakcín. Lidí nad 80 let, kteří se nyní mohou k očkování registrovat, je v Česku 441 000. Po poledni účet Chytré karantény oznámil, že se o termín pokusilo přihlásit 65 000 z nich.

„Další rezervace budou umožněny později dle dodávky vakcín. Doporučujeme ověřit volnou kapacitu nejdříve za několik dní,“ píše systém po úspěšné registraci.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného se ale volné termíny objevují i během dne. Ministr v poledne také zmínil zatím poslední údaj, kolik lidí se zaregistrovalo: 78 000.

„Ve dvanáct hodin proběhla plánovaná dvouminutová odstávka, která má za cíl dohlášení dalších slotů, jak příkazem přímo řízeným nemocnicím, tak domluvou s krajskými nemocnicemi,“ řekl v poledne ministr. Nové termíny tak přibyly na více než sedmi desítkách míst v celé České republice.

Každý týden má přijít 70 000 dávek očkovací látky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11 600 dávek od firmy Moderna.

Problémy s registrací

Prvním krokem je zadání kódu z SMS, jež má přijít na zadané telefonní číslo. Několik minut po spuštění se ale systém začal potýkat s problémy. SMS s PIN kódem začaly krátce po spuštění registrace v osm hodin ráno chodit s velkým zpožděním, často navíc fungoval až třeba čtvrtý zaslaný PIN kód.

Další možností podpory měla být telefonní linka 1221, kterou ministerstvo zprovoznilo v rámci Chytré karantény a na které mají operátoři pomáhat s vyplněním dotazníku. Krátce po spuštění ale prakticky přestala fungovat. Některým zájemcům oznámila, že má obsazeno, jiní si po několika vteřinách vyzvánění poslechli oznámení v angličtině, že je linka mimo provoz a ať zkusí zavolat později.

Další zájemci hlásili problémy s ověřením čísla pojištěnce. V takovém případě formulář radí kontaktovat přetíženou linku 1221.

Dotazník může vyplnit i praktický lékař nebo kdokoliv další, komu senior poskytne své osobní údaje. K registraci je navíc potřeba telefonní číslo, na které postupně přijdou dva kódy pro další postup v registraci.

Na webu registrace.mzcr.cz zájemci o očkování musejí vyplnit jméno, telefonní číslo, rodné číslo, adresu trvalého bydliště, název a kód zdravotní pojišťovny a volitelně i e-mailovou adresu, na kterou dorazí certifikát o očkování. Mohou si vybrat očkovací centrum, a to i mimo místo bydliště. Předběžný termín pro podání druhé dávky systém přiděluje na termín přesně tři týdny po prvním očkování.

Reklama

Doporučované