Hlavní obsah

Státní rozpočet je ve schodku 22,5 miliardy. Ministerstvo ale o jeho úpravě neuvažuje

Členové výboru komentují rozpočtové plnění v letošním roce. Česko je ve schodku 22,5 miliardy korun.Video: Josef Mačí , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Oproti minulému roku se Ministerstvo financí nemůže opřít o peníze z Evropské unie. Meziročně je tak rozpočet v minusu 37 miliard.

Článek

V polovině února jsou veřejné finance ve schodku 22,5 miliardy korun. Loni byl přitom ke stejnému dni rozpočet v plusu 14,5 miliardy korun. Ukazuje to zpráva Ministerstva financí pro sněmovní rozpočtový výbor.

Na propadu oproti minulému roku se podepsalo především loňské dočerpávání peněz z Evropské unie. Ze závěrečných plateb k programovému období 2007–2013 Česko loni vytěžilo bonusových 17 miliard. Naopak k 15. únoru vzrostly výdaje, u kterých se očekává proplacení z evropských fondů, o 5,6 miliardy korun.

Velkou zátěží jsou pro státní finance také nové, vládou schválené výdaje. Meziročně vzrostly o téměř 30 miliard. Vláda Andreje Babiše loni změnila pravidla pro výpočet penzí. Důchodci si tak od prvního ledna přilepšili průměrně o 900 korun, penzisté starší 85 let dostali ještě tisícovku navíc. Výdaje na důchody tak vzrostly o 8,7 miliardy korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce důchody nadále zvyšovat. I letos navrhuje 900 korun pro každého penzistu navíc.

„Ministerstvo financí se během projedávání návrhu rozpočtu loni v srpnu rozhodlo, že navýší odhad příjmů o 170 miliard, což bylo jasné, že je nesmysl,“ kritizuje rozhodnutí Ministerstva financí místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Ve státním rozpočtu ale rovněž narostl počet učitelů o 16 tisíc. Na regionální školství tak šlo o 4,5 miliardy více. Výdaje na slevy na jízdném pro studenty a seniory vyjdou navíc Ministerstvo dopravy na šest miliard ročně.

Na druhou stranu inkaso daňových příjmů vzrostlo o téměř šest miliard. Za ním je zejména větší výběr pojistného na sociální zabezpečení. Avšak o miliardu klesl výběr DPH i spotřební daně. Mírně klesl i výběr daně z příjmu právnických osob. S úpravou schodku rozpočtu ale Ministerstvo financí nepočítá.

„Dosavadní vývoj hospodaření se jeví ve srovnání s předchozím rokem jako negativní, nicméně některé výše popsané vlivy budou v průběhu roku 2019 oslabovat a MF tak nadále očekává, že plánovaný schodek ve výši 40 mld. Kč nebude překročen,“ píše ve zprávě resort.

„Podle mě je velká chyba, že vláda chce čekat s reakcí až do konce března. Měla by reagovat hned a hledat úspory,“ myslí si ale místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už na konci ledna předložila návrh na škrty v jednotlivých resortech. Vyšplhat by se mohly až na 25 miliard. Stejně tak uvažuje o propuštění 10 procent úředníků.

Reklama

Doporučované