Hlavní obsah

Státníci vzpomínají na prezidenta Bushe. V USA za něj truchlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Státníci vzpomínají na zesnulého bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího.Video: AP

 

Od pondělí do středy budou ve Spojených státech probíhat pietní akce na uctění památky zesnulého bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího.

Článek

Ve Spojených státech dnes začíná série pietních aktů k uctění památky bývalého prezidenta George Bushe staršího, který v pátek skonal ve věku 94 let. Rakev s Bushovým tělem dnes z texaského Houstonu přepraví do metropole Washingtonu prezidentský speciál Air Force One a následně bude v rotundě washingtonského Kapitolu, sídle Kongresu USA, vystavena do středy.

Přílet Air Force One na Andrewsovu leteckou základnu na předměstí Washingtonu je očekáván v 21:30 SEČ. Po pietní ceremonii převeze smuteční kolona rakev do Kapitolu.

Ve středu, kdy je v USA vyhlášen státní smutek, se bude ve washingtonské katedrále konat rozloučení s Bushem. Účast již ohlásil nynější prezident Donald Trump s manželkou Melanií, který měl s Bushem napjatý vztah. Poté bude rakev letecky přepravena zpět do Houstonu, kde se ve čtvrtek bude konat další pietní rozloučení.

Z Houstonu rakev s Bushovým tělem odvezou do města College Station, kde bude někdejší prezident na pozemku své knihovny pohřben do hrobu po boku své ženy Barbary a dcery Robin.

Související témata:

Doporučované