Hlavní obsah

Dechberoucí pohled na vulkanicky nejaktivnější svět Sluneční soustavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Sonda americké NASA Juno už od roku 2016 zkoumá planetu Jupiter a její měsíce. Teď poslala na Zemi detailní snímky měsíce Io. Astronomové doufají, že jim pomůžou lépe pochopit dynamiku tohoto vulkanického tělesa.

Reklama

Článek

Jupiterův měsíc Io je vulkanicky nejaktivnějším světem ve Sluneční soustavě. V prosinci a únoru okolo něj proletěla sonda americké vesmírné agentury NASA Juno a poslala na Zemi detailní snímky tělesa.

Juno se k měsíci přiblížila na vzdálenost asi 1 500 kilometrů od jeho povrchu, jde tak o nejbližší průlet tělesa ze Země okolo Io za posledních 20 let.

Sonda zaznamenala například místo zvané Loki Patera. Jde o lávové jezero. Pozoruhodné na něm je, že uprostřed nebývale horké plochy (několik tisíc stupňů Celsia) jsou ostrovy, které jsou podle předpokladu vědců naopak velmi mrazivé, stejně jako kůra lemující jezero, jak popisuje americká stanice CNN.

Animace složená z dat sondy Juno ukazuje lávové jezero zvané Loki Patera na povrchu měsíce Io.Video: NASA

„Když vyvěrá magma po výbuchu sopky, okamžitě zmrzne a pravděpodobně z něj vznikne sírový sníh,“ vysvětlil Scott Bolton, vedoucí výzkumu měsíce Juno v Southwest Research Institute, jak to chodí na povrchu Io.

„Získali jsme skvělé detailní záběry a další údaje o 200 kilometrů dlouhém lávovém jezeře zvaném Loki Patera… Zrcadlový odraz jezera, který naše přístroje zaznamenaly, naznačuje, že části povrchu Io jsou hladké a připomínají vulkanicky vytvořené obsidiánové (sopečné) sklo na Zemi,“ přiblížil význam nových snímků Bolton.

Astronomové si od dat ze sondy Juno slibují, že lépe pochopí vulkanickou dynamiku Io.

Tým převedl část získaných dat ze sondy Juno do animací, které přibližují povrchovou strukturu jezera Loki Patera i hornatého útvaru Steeple Mountain. Juno horu detekovala pomocí slunečních paprsků dopadajících na povrch měsíce. Dramatické stíny pak odhalily velmi ostrý vrchol útvaru.

„Možná to není úplně přesné, ale takhle nějak by to bylo mohlo vypadat, kdybychom se procházeli po Steeple Mountain,“ dodal Bolton.Video: NASA

Na povrchu měsíce se nachází více než 400 aktivních sopek. Erupce na povrchu vytvářejí oblaka síry a oxidu siřičitého, která dosahují výšky až 500 kilometrů. Síra a oxid siřičitý způsobují i zabarvení měsíce.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS / Image processing: Gerald Eichstädt/Thomas Thomopoulos , NASA

Io objevil Galileo Galilei v roce 1610. Je to vulkanicky nejaktivnější těleso ve Sluneční soustavě a s průměrem 3642,6 km se jedná o čtvrtý největší měsíc v soustavě, je o něco větší než pozemský Měsíc.

Foto: JPL-Caltech/SwRI/MSSS, Image processing by Ted Stryk, NASA

Juno je americká kosmická sonda, která v rámci programu New Frontiers doletěla 5. července 2016 k planetě Jupiter. Snímek sondy odhalil severní polární oblast Io.

Reklama

Související témata:
Sonda Juno

Doporučované