Hlavní obsah

Státním lesům klesl zisk o 38 procent, dřeva je kvůli kůrovci přebytek

Sucho a lýkožrout decimují české lesy (natočeno v květnu).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Loni Lesům ČR klesl čistý zisk o 26 procent, tehdy to byl nejnižší zisk za posledních sedm let.

Článek

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za letošní první pololetí klesl hrubý zisk o 38 procent na 1,77 miliardy korun z 2,88 miliardy korun ve stejném období loni.

Lesy to zdůvodňují tím, že se výrazně propadly ceny dřeva, kterého je kvůli kůrovci a živelním kalamitám na trhu velký přebytek. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Tržby Lesů České republiky, kterých se od 1. září ujme nově jmenovaný ředitel Josef Vojáček, do konce června meziročně klesly o 20 procent na 4,68 miliardy korun z předchozích 5,85 miliardy korun.

„Pokles tržeb souvisí s dramatickým pádem cen dřeva na středoevropském trhu. Čelíme bezprecedentnímu propadu často až o 60 procent. S tím souvisí i pokles zisku LČR,” uvedl vedoucí odboru marketingu a komunikace LČR Ondřej Kopecký.

Loni Lesům ČR klesl čistý zisk o 26 procent na 3,08 miliardy korun z předloňských 4,16 miliardy korun. Představovalo to nejnižší zisk za posledních sedm let. Snížení zisku Lesy ČR přičetly hlavně poklesu tržeb za dříví o 722 milionů korun a zvýšení tvorby rezerv o 206 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované