Hlavní obsah

Sežere kůrovec české lesy? Blíží se k národním parkům

Duel o řešení kůrovcové kalamity.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministři zemědělství se střídají, kůrovec zůstává. České lesy čelí největší ekologické kalamitě od Marie Terezie. Kvůli teplu a suchu se brouk letos vylíhne dokonce třikrát či čtyřikrát. Což může být pro některé porosty osudné.

Článek

Bude se znovu kácet i v národních parcích? Jaké zbraně vytáhne na kůrovce nový ministr? V Duelu diskutovali náměstek Ministerstva zemědělství Patrik Mlynář a ekolog Hnutí Duha Jaromír Bláha.

Pro další vývoj bude klíčová vyhláška Ministerstva zemědělství. V meziresortním připomínkovém řízení je vyhláška, která mimo jiné určuje druhovou skladbu lesů. Podle Hnutí Duha ovšem umožní, aby v krajině i dál převládal smrk. Smrkové monokultury jsou přitom pro kůrovce snadný cíl, jak upozorňují už 20 let ekologové i vědci.

Odstraňování kalamitního dřeva vázne. Nemá ho kdo těžit a není pro něj odběratel. Očekává se, že letos se nenajde zájemce pro 1,5 až 2,5 milionu kubíků převážně kůrovcového dřeva. Sklady jsou přeplněné. V lesích údajně chybí 2000 kvalifikovaných a 4000 nekvalifikovaných pracovníků. Udělování pracovních povolení pro cizince z Ukrajiny a Srbska vázne.

Ministerstvo zemědělství plánuje i větší dotace pro lesníky. O tři sta milionů by se pro soukromé subjekty měla navýšit dotace na obnovu lesa a o 140 milionů korun dotace na technická zařízení.

Reklama

Doporučované