Hlavní obsah
Online

Po Vánocích se začne očkovat i celá EU. Vakcíně od Pfizeru dala Komise zelenou

Foto: Profimedia.cz

EK schválila podmínečnou registraci vakcíny Pfizer/BioNTech.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Evropská komise dnes schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech na trhu Evropské unie. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Očkovat se podle ní začne ve všech členských zemích najednou, a to 27. prosince a dvou nadcházejících dnech.

- Celá řada zemí o víkendu či po nedělní půlnoci zastavila dopravu s Velkou Británií kvůli obavám z šíření nové verze koronaviru, která je podle britských úřadů až o 70 % nakažlivější. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock v neděli prohlásil, že na jihu Anglie není šíření mutace koronaviru pod kontrolou. Nejsou důkazy o tom, že by mutace zhoršovala průběh nemoci nebo měla negativní vliv na fungování vakcíny.

- Od nedělní půlnoci zastavila téměř veškerou dopravu včetně trajektů, provozu Eurotunelu i letadlového spojení s Británií Francie na dva dny. Nadále jezdí jen vlaky Calais do Folkestone. Leteckou dopravu s Londýnem omezilo i Německo, Belgie, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Rakousko, Polsko, Itálie, Bulharsko, pobaltské státy, Švýcarsko, Turecko a Kanada.

- Od pondělního poledne lety z Velké Británie zastavuje podle informací ministerstva zdravotnictví i Česko. Pro všechny osoby cestující do Česka, které v Británii strávili v posledních 14 dnech alespoň 24 hodin, platí povinnost 10denní karantény. Tu může zkrátit negativní výsledek PCR testu, který by měl člověk podstoupit pátý až sedmý den od návratu do Česka.

  • Akcie v USA uzavřely smíšeně, mírně posílil jen Dow Jonesův index

    Akcie ve Spojených státech zahájily týden převážně se ztrátami. V mírném plusu zakončil obchodování jen Dow Jonesův index. Pozitivní stimul, který má přinést očekávané schválení dalšího balíku na podporu ekonomiky postižené koronavirovou krizí, přebily zprávy o rychle se šířící mutaci koronaviru zjištěné v Británii. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

    Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes podle agentury Reuters připsal 0,1 procenta a uzavřel na 30 215,99 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,4 procenta na 3694,99 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl o 0,1 procenta na 12 742,52 bodu.

  • Joe Biden se nechal naočkovat proti koronaviru

    Budoucí americký prezident Joe Biden dostal vakcínu společnosti Pfizer a vyzval Američany, aby učinili totéž, až bude látka dostupná. „Dělám to, abych lidem ukázal, že by měli být připraveni, až bude vakcína dostupná,“ řekl Biden. „Není potřeba se ničeho obávat,“ dodal.

    Nastupující prezident rovněž pochválil zdravotnické pracovníky za jejich práci a řekl, že si administrativa končícího prezident Donalda Trumpa „zaslouží určité uznání za to, že to spustila“. Američany vyzval, aby nadále nosili roušky a během vánočních svátků se pokud možno vyhýbali cestování.

  • Nová mutace koronaviru se nevymkla kontrole, tvrdí expert WHO

    Nová mutace koronaviru, která se objevila v Británii, se nevymkla kontrole. Řekl to dnes krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan, informovala agentura AFP. Podle Ryana neexistuje zatím žádný důkaz o tom, že by mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19.

    „Během této pandemie jsme měli několikrát reprodukční číslo mnohem vyšší než 1,5 a zvládli jsme to. V tomto smyslu se tato situace nevymkla kontrole,“ uvedl Ryan. Agentura AFP uvedla, že Ryan zjevně reagoval na nedělní prohlášení britského ministra zdravotnictví Matta Hancocka, který prohlásil, že se nová varianta viru „vymkla kontrole“.

    Podle Ryana je možné šíření nové mutace zastavit, i když „je virus o něco výkonnější ve způsobu svého šíření“. Opatření, jimiž se nyní bojuje proti šíření viru SARS-CoV-2, jsou podle krizového odborníka WHO správná. „Musíme pokračovat v tom, co děláme,“ vyzval. Podle něj nicméně bude možná kvůli nové mutaci nutné opatření o něco zpřísnit a udržet je o něco déle.

  • Rodiny mají v Anglii na setkání jeden den, říká Slovák, který domů neodletěl

    Nová mutace koronaviru ve Velké Británii přiměla mnoho států v Evropě přijmout vůči cestujícím z této země přísnější opatření. Ze dne na den se tak mnozí cizinci v Británii museli smířit s tím, že letos se domů na svátky nevrátí.

    Více v článku:

  • Vatikán: Očkování je přijatelné i přes využití buněk plodů

    Nechat se očkovat proti covidu-19 je podle Vatikánu morálně přijatelné i v případě, že se vakcíny opírají o výzkum, který využil tkáně potracených plodů. Oznámila to dnes vatikánská Kongregace pro nauku víry a dodala, že se na ni v posledních měsících s tímto dotazem obraceli věřící. Informovala o tom agentura AP.

    Ačkoliv je podle učení katolické církve umělé přerušení těhotenství závažným hříchem, Vatikán dospěl k závěru, že je „morálně přijatelné obdržet vakcínu proti covidu-19 (od společností), které použily buněčné kultury z potracených plodů“ při výzkumném a výrobním procesu.

  • Odborníci: Zmutovaný virus se snadněji přenáší na děti

    Mutace na novém kmeni koronaviru, který se šíří rychle Británií, přispívají k přenosu viru mezi dětmi stejně intenzivně, jako tomu bylo dosud mezi dospělými. Oznámili to dnes britští vědci, které citovala agentura Reuters.

    Členové vládní poradní skupiny pro nové a nastupující respirační virové hrozby (NERVTAG), kteří se zabývají novou variantou viru, sdělili, že se tato forma stává rychle hlavním kmenem šířeným na jihu Británie a brzo bude v celé zemi.

    „Věříme, že se tato forma předává snadněji než ostatní formy viru, které se v Británii vyskytují,“ řekl šéf NERVTAG a profesor nových infekčních chorob Peter Horby. Jeho kolega z tohoto poradního orgánu, epidemiolog Neil Ferguson, dodal, že se novou formou mohou snadno nakazit děti. „Neurčili jsme žádnou příčinnou souvislost, ale soudíme tak ze získaných údajů,“ dodal Ferguson.

  • Evropské akcie zažily nejhorší výprodej za téměř dva měsíce

    Akcie na evropských trzích zahájily vánoční týden nejhlubším poklesem za téměř dva měsíce. Podle analytiků byl reakcí jednak na novou mutaci koronaviru, jednak na vleklá jednání o uspořádaní vztahů mezi Evropskou unií a Británií po brexitu. Další zhoršení pandemie znamená komplikace především pro dopravce, oslabily proto akcie leteckých společností, ale i ropné a bankovní firmy, slabší je i britská libra.

  • Johnson: Uzavřené hranice neomezí zásobování Británie

    Navzdory uzavření hranic kvůli nové variantě koronaviru je naprostá většina potravin i léků do Británie dopravována stejně jako obvykle, uvedl dnes britský premiér Boris Johnson na tiskové konferenci. Na co nejrychlejším řešení stávající situace a front nákladních aut na hranicích spolupracuje s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, dohodu očekává v řádu hodin, píše agentura Reuters.

    „Naše týmy na tom budou intenzivně pracovat, a pokud dospějeme k dohodě, bude to skvělé. Vše děláme tak rychle, jak jen to jde,“ uvedl podle BBC Johnson.

    Předseda vlády uvedl, že plně chápe obavy ostatních zemí z jiného druhu covidu-19, přesto je přesvědčen, že riziko přenosu řidičem nákladního auta, který tráví den v kabině, je opravdu velmi nízké. Británie podle něj sama rychle zareagovala na novou variantu koronaviru, ovšem virus se bohužel „velmi snadno šíří i mezi národy“, uvedl Johnson.

  • V USA začalo očkování veřejnosti vakcínou firmy Moderna

    Ve Spojených státech dnes začalo očkování veřejnosti vakcínou proti covidu-19 od americké společnosti Moderna. Látku, kterou v pátek jako již druhou vakcínu schválily k mimořádnému nasazení v populaci americké regulační úřady, obdržela zdravotnice ze státu Connecticut, napsala agentura AFP.

    „Viděla jsem pacienty přicházet s nedostatečnou hladinou kyslíku a jejich stav se postupně zhoršoval, až zemřeli, aniž u toho byla jejich rodina,“ řekla zdravotnice Mandy Delgadová, která byla podle svých slov šťastná a netrpělivá, aby vakcínu dostala.

  • Letecké spojení s Británií přerušuje i Slovensko

    K zemím, které omezují dopravní spojení s Británií kvůli rychle se šířící mutaci koronaviru, se dnes připojilo i Slovensko. Bratislava zastavuje civilní lety ze Spojeného království od dnešní půlnoci na tři dny, uvedla agentura TASR s odvoláním na slovenské ministerstvo dopravy a výstavby. Spojení s ostrovní zemí nově omezily také Švédsko či Španělsko.

    „Zákaz bude předběžně platit 72 hodin. V případě letů, u kterých platí výjimka, musí být dodržena všechna opatření nařízená orgány veřejného zdravotnictví,“ uvedl slovenský ministr dopravy Andrej Doležal. Zákaz se netýká nákladní letecké přepravy, letů pro humanitární účely a zdravotnické záchranné služby, upřesnil TASR.

  • EK schválila podmínečnou registraci vakcíny Pfizer/BioNTech

    Evropská komise dnes schválila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech na trhu Evropské unie. Na tiskové konferenci to oznámila předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Očkovat se podle ní začne ve všech členských zemích najednou, a to 27. prosince a ve dvou nadcházejících dnech.

    Vakcínu, kterou vyvinula německá firma BioNTech, označila von der Leyenová za „skutečný produkt evropské inovace“.

  • Na britsko-francouzské hranici stojí tisíce kamionů

    Kvůli rozhodnutí Francie uzavřít na 48 hodin svou hranici s Británií kolabuje pozemní nákladní doprava mezi oběma státy. Na britsko-francouzské hranici stojí kvůli zpřísněným koronavirovým opatřením z obou stran tisíce kamionů, včetně českých. Ztráty dopravci odhadují v řádu milionů korun. Francouzská federace nákladních dopravců FNTR uvedla, že pro řidiče nákladních vozů, kteří uvázli v Británii, začala situace být katastrofální.

  • Vakcínu proti koronaviru dostalo 500 tisíc Britů

    Více než 500 tisíc lidí ve Velké Británii dostalo svou první dávku vakcíny Pfizer/BioNTech. Informoval o tom britský premiér Boris Johnson.

  • Euro a libru oslabilo objevení nového kmene koronaviru v Británii

    Euro a ještě více britskou libru dnes oslabilo objevení nového kmene koronaviru v Británii. Těží z něj naopak americký dolar považovaný za bezpečnou měnu v časech nejistoty, který se vyšplhal na více než týdenní maximum.

    Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce po 17:00 SEČ přidával 0,4 procenta na 90,37 bodu. Euro k dolaru ztrácelo 0,3 procenta na 1,2215 USD, libra pak od něj odepisovala 1,5 procenta na 1,3319 USD.

  • Macron má dál příznaky covidu-19, narozeniny stráví v izolaci

    Francouzský prezident Emmanuel Macron má nadále příznaky covidu-19, jeho stav je ale stabilní. Uvedl to dnes mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal, informovala agentura AFP. Své dnešní 43. narozeniny tak Macron stráví v karanténě.

    Nákaza virem SARS-CoV-2 se u francouzského prezidenta prokázala ve čtvrtek. Navzdory příznakům covidu-19, kterými jsou u něj kašel, únava či bolest svalů, se dnes Macron přes videokonferenci zúčastnil zasedání vlády.

  • Experti čekají na více informací o novém kmeni koronaviru

    Nový kmen koronaviru se už zřejmě šíří v Německu, ale není to zatím důvod k obavám. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk to dnes řekl hlavní německý virolog Christian Drosten. Tvrzení, že nakažlivost nového kmene je až o 70 procent vyšší než u původního viru, je podle něj zatím pouhý odhad a je třeba počkat, zda to britští vědci v příštích týdnech potvrdí. Mutace viru se šíří hlavně na jihu Británie a většina evropských států, ale také mimoevropské země kvůli tomu citelně omezily dopravní spojení s Británií.

    „Otázka zní takto: Podpořila toto šíření nového kmene současná nová vlna koronaviru v jihovýchodní Anglii, nebo novou vlnu způsobil právě tento kmen? To je důležitý rozdíl,“ sdělil Drosten.

    Upozornil, že byl nový kmen zjištěn i v jiných zemích, například v Nizozemsku, a nezdá se, že by se tam šířil výrazně rychleji. „Jsem otevřený novému vědeckému pohledu a ve vědě jsou vždy překvapení, ale v tomto ohledu se neznepokojuji,“ dodal virolog.

  • Švýcarský úřad schválil antigenní testy firmy LumiraDx

    Švýcarský Federální úřad veřejného zdraví schválil mikrofluidní antigenní testy na covid-19 firmy LumiraDx, které ve srovnání s klasickými RT-PCR testy vykazují vysokou přesnost výsledků.

  • Čína naočkovala přes milion lidí neschválenou vakcínou

    Čína naočkovala proti koronaviru přes milion svých obyvatel, ačkoliv stále nemá žádnou schválenou vakcínu pro obecné použití. Očkování podle tamní národní zdravotnické komise začalo v červenci a vakcínu dostali lidé ze skupin, kterým nejvíce hrozí nákaza, píše dnes agentura Reuters. Země, kde žije 1,4 miliardy lidí, by chtěla do druhé poloviny února naočkovat prvních 50 milionů osob.

    Francouzský deník Le Monde poukazuje na to, že všechny čínské očkovací látky proti koronaviru se stále nacházejí ve fázi klinických testů. Některé jsou sice schválené pro vojenské či nouzové účely, ale žádná z nich nemá dokončenou celou fázi testování, jak je tomu u vakcíny, kterou schválily úřady západních zemí.

  • Unijní agentura EMA doporučila registraci vakcíny Pfizer/BioNTech

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes oznámila, že doporučila vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech k podmínečné registraci na trhu Evropské unie. Aby se mohlo začít látkou očkovat, zbývá jen souhlas Evropské komise, který se očekává během několika málo dní. Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová už ve čtvrtek uvedla, že se proti covidu-19 začne v zemích EU očkovat 27. prosince a ve dvou následujících dnech.

Reklama

Hlavní zprávy