Hlavní obsah

Bartoš: Babiš řeší jen to, co vidí v televizi. Průšvihy odskáče Blatný

Foto: Seznam Zprávy

Šéf Pirátů: Česká republika je v kritické situaci bez ohledu na to, zda platí, či neplatí nouzový stav.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vláda se dostává do patové situace. Ve Sněmovně se jí nedaří najít podporu pro prodloužení nouzového stavu a zároveň říká, že bez něj českému zdravotnictví hrozí kolaps. Co na to opozice? Otázka pro předsedu Pirátů.

Ivan Bartoš byl hostem pořadu Ptám se já.

Opoziční strany s premiérem o podpoře prodloužení nouzového stavu jednaly, ale neúspěšně. Již šesté prodloužení stavu nouze nechtějí připustit a premiér Babiš už vzkazuje ministrům, ať se připraví na možnost, že 14. únorem nouzový stav skončí.

„Česká republika je v kritické situaci bez ohledu na to, zda platí, či neplatí nouzový stav. Jednotlivá opatření na něm nevisí. V nouzovém stavu má vláda dělat dílčí strategické kroky, které by jí to umožnily. Ale přesně to nedělá. Těch 30 dní se nic nestane, a nebo se v něčem přitvrdí,“ řekl v pořadu Ptám se já předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Podle něj je jasnou zprávou i to, že v době vyjednávání pokračování nouzového stavu odcestoval premiér do Srbska. Jeho včerejší jednání s opozičními stranami navíc podle Bartoše nebylo v ničem konstruktivní. „My když se bavíme s ministry –⁠ panem Plagou nebo Blatným, tak se koncepčně domluvíme, ale na vládě to pak shoří kvůli Andreji Babišovi. Při jednání s premiérem, kdy my předkládáme konstruktivní návrhy, on akorát vypráví příběhy, jak byl mejdan ve Špindlu. Řeší jen to, co je vidět v televizi,“ dodal ke komunikaci s vládou.

Bartoš předpovídá, že současnou situaci „odnese“ především ministr zdravotnictví Jan Blatný. Problém pandemie pak vidí šéf Pirátů především v tom, že stát nedostatečně motivuje lidi, aby hlásili kontakty a zůstali doma.

„Lidé nemají peníze. Když se zakecáte se sousedem a pak vám vyjde pozitivní test na covid, tak protože ho nechcete zruinovat, tak ho nenahlásíte. V ČR je 0,8 počet nahlášených kontaktů na pozitivního člověka. Řešení problému je, aby vláda řešila ekonomickou situaci lidí v karanténě,“ dodal.

Pusťte si celý rozhovor v úvodním podcastu nebo ve všech podcastových aplikacích. Podívat se na něj můžete také ve videu:

Šéf Pirátů byl hostem Marie Bastlové.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované