Hlavní obsah

Stavbaři na zimu otevřou opravovanou silnici z Liberce na Ještěd

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Stavbaři na zimu zprůjezdní rekonstruovanou silnici z Liberce na Ještěd. Práce na projektu za 84 milionů korun začaly v červenci, motoristé se od té doby mohou dostat jen k parkovišti u kabinové lanovky.

Článek

Od neděle 13. prosince by měla být silnice průjezdná znovu až na parkoviště na Výpřeži, na vrchol Ještědu i do Podještědí. ČTK to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Stavbaři musejí práce na zimu přerušit kvůli klimatickým podmínkám. „Práce budou pokračovat znovu od dubna. Hotovo by mělo být do prázdnin, uvidíme, jestli se nám podaří vyjednat se zhotovitelem, společností Eurovia, ještě nějaké zkrácení termínu,“ doplnil hejtman.

Silnici na Ještěd sice dělníci opravili v roce 2008 před lyžařským šampionátem, tehdy ale jen odfrézovali horní vrstvy vozovky a položili nový asfalt. „Zásadnější obnova se tehdy nedělala. Silnice byla v takovém stavu, že reálně hrozilo, že by v nejbližších letech mohlo dojít k sesuvu silnice, protože je ve strmém svahu,“ doplnil hejtmanův námětek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Na stavbu se kraji podařilo získat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Po dobu rekonstrukce musí být silnice pro dopravu uzavřená. Nechat ji otevřenou nebylo podle Svitáka kvůli rozsahu stavebních prací možné. Jsou tam úseky, kde nebylo možné zachovat ani jednosměrný provoz, protože stavbaři museli odtěžit celé těleso, vybudovat mikropiloty a opěrné zdi a postavit silnici znovu. Rekonstruovány budou i propustky, silnice dostane svodidla i nové dopravní značení.

Reklama

Doporučované