Hlavní obsah

Liberec se chystá příští rok modernizovat parkoviště za 30 milionů Kč

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberec se chystá příští rok modernizovat parkoviště v Pastýřské ulici. Bude pro 130 aut v systému režimu P+R, tedy v návaznosti na veřejnou dopravu.

Článek

Na jeho vybudování bude potřeba skoro 30 milionů korun, zhruba polovinu nákladů chce město zaplatit z evropské dotace. Podle primátora Liberce Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) půjde o parkoviště moderního typu.

„Nebude to jen holá betonová pláň s namalovanými pruhy, ale budou tam stromy, květiny,“ řekl dnes novinářům primátor. Vznikne tam i nová městská alej a v projektu se řeší také zasakování vody, aby se zvýšil retenční potenciál území. I proto bude vrchní vrstva parkovacích stání z propustné kamenné dlažby s většími spárami a plochy určené pro pěší z kamenné mozaiky. Parkoviště bude na bývalém sportovním hřišti vedle budovy policie, kde už řadu let motoristé parkují. K dispozici je na hrbolaté hliněné ploše s kalužemi zhruba 80 míst.

Vybudování parkoviště je součástí projektu výstavby nové komunikace nazvané Nová Pastýřská, která má spojit Sokolskou ulici s Tržním náměstí. O její výstavbě se mluví na liberecké radnici už asi 20 let. Nová Pastýřská by měla ulevit dopravně velmi zatíženým křižovatkám u knihovny, divadla, pošty a radnice.

„Město v předchozích letech dělalo už mnoho kroků, aby se stavba vůbec mohla realizovat,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). Před několika lety nechalo město zbourat ubytovnu v Sokolské ulici, která bránila vyústění nové komunikace. Loni se sanoval Harcovský potok a s parkovištěm se příští rok udělá opěrná zeď. „V roce 2022 bychom měli navázat tou samotnou komunikací,“ dodal Šolc. Výstavba silnice dlouhé asi 400 metrů si vyžádá odhadem 60 milionů korun.

Reklama

Doporučované