Hlavní obsah

Stavby za pět bilionů. Katar zastíní Rusko, jeho fotbalové mistrovství světa zlomí rekord

Katar zaplatí za největší fotbalový svátek pět bilionů korun, kvůli fotbalovému šampionátu buduje téměř vše.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Nejen stadiony, ale i nemocnice, letiště, metro nebo železnice - jen krátký výčet toho, co Katar buduje kvůli fotbalovému mistrovství světa.

Článek

Katar - pořadatel mistrovství světa ve fotbale 2022 - se prvně pochlubil, kolik peněz plánuje do příprav pro šampionát investovat. Země bohatá na podzemní zásoby plynu už nyní utrácí 12,5 miliardy korun týdně za stavbu stadionů, infrastruktury nebo nemocnice. Kvůli pořádání šampionátu buduje téměř vše nové.

Celkově má Katar v plánu realizovat projekty za více než 5 bilionů korun, čímž se jeho turnaj stane jednoznačně nejnákladnějším fotbalovým šampionátem v historii. Ministr financí Ali Shareef Al-Emadi ale přiznává, že větší část peněz spolkne infrastruktura, která není jen pro potřeby fotbalu. „Neznamená to, že utrácíme peníze pouze za stadiony, větší část peněz padne na nové silnice, železnice, přístavy, letiště i nemocnice."

Před Katarem hostí FIFA World Cup Rusko, tam se uskuteční fotbalové mistrovství světa už příští rok. Náklady jsou v tomto případě ale oproti Kataru výrazně menší. Rusko rozpočet dokonce několikrát snižovalo a celkově odhaduje investice za zhruba 300 miliard korun.

Reklama

Doporučované