Hlavní obsah

Stejný původ i dráha. Mortimer v Česku opisuje od orkánu Kyrill

Českem se před dvanácti lety prohnal orkán Kyrill, takhle vypadal.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslední zářijový den udeřila na střední Evropu tlaková níže Mortimer, kterou provází velmi silný vítr.

Článek

Když před 12 lety Česko zasáhl orkán Kyrill, zanechal za sebou spoušť, jakou země nezažila. Čtyři lidé přišli o život, část republiky byla bez proudu, v lesích zůstaly ležet rozsáhlé polomy a škody se vyšplhaly na miliardy korun.

Bouře Mortimer, se kterou se Česká republika potýká od pondělního rána, je podle hydrometeorologa Stanislava Racka Kyrillu podobná. Její intenzita je ale mnohem nižší.

Obě bouře způsobila tlaková níže. Čím je rozdíl tlaku větší, tím vítr podle Racka nabírá na síle. „Rozdíl mezi nimi je v tom, že Mortimer oproti Kyrillu nemá tak hlubokou tlakovou níži,“ vysvětlil Racko.

Podobná je podle něj i dráha obou orkánů. Mortimer se od včerejší noci přesouvá ze Skandinávie přes Pobaltí. V ranních hodinách zasáhl Německo a nyní je nad Českem.

Orkán Kyrill zasáhl Česko s rychlostí nad 118 kilometrů v hodině, vyšší stupeň už podle Beaufortovy stupnice neexistuje. Mortimer zatím dosahuje v nárazech rychlosti nejčastěji kolem 75 km/h, na horách přesahuje rychlost 100 km/h.

„Mortimer není extrémní jev, ale je pravda, že takhle dlouho nefoukalo,“ sdělil Racko. Česko mělo podle něj dlouhou dobu klidnou atmosféru, ale podobné orkány Česko jednou za pár let zasáhnou. Naposledy v Česku způsobil větší škody orkán Herwart, který se nad republikou přehnal v roce 2017.

Kyrill si v České republice vyžádal čtyři mrtvé. Padající stromy usmrtily hasiče na Českolipsku, dva mladíky v autě ve Vestci u Prahy a jednoho muže v Řevnicích nedaleko Prahy. S padajícími stromy bojují i toto pondělí hasiči od ranních hodin.

V Česku bylo v době, kdy ho zasáhl Kyrill, evidováno 80 000 pojistných událostí v objemu téměř 2,25 miliardy korun. Náklady na obnovu majetku dosáhly 7,5 miliardy korun, z toho 5,5 miliardy tvořila obnova lesů ve vlastnictví státu.

Vítr srazil okolo deseti milionů metrů krychlových dřeva. Podobná situace podle Racka kvůli Mortimeru nehrozí.

Reklama

Doporučované