Hlavní obsah

Stezka korunami stromů bez stromů? Oblíbené atrakci mizí to klíčové

Kůrovec mění i krajinu kolem Stezky korunami stromů v Krkonoších.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kůrovcová kalamita začíná měnit atrakci, která je na lese a stromech založená, krkonošskou Stezku korunami stromů. Od loňska kolem ní padlo už několik desítek vzrostlých smrků.

Článek

Kůrovec si nevybírá. V posledních dvou letech se proto pouští i do vzrostlých smrků v okolí Stezky korunami stromů v krkonošských Janských Lázních. Krajina kolem dřevěné stezky, která byla založena na poznávání lesa a stromů, se tak postupně mění a měnit se bude. V korunách stromů však podle jejích provozovatelů bude i nadále. Že by se proměnila ve Stezku na mýtině, prý nehrozí.

„Stezka se za dva roky, co s kůrovcem bojujeme, bohužel proměnila. Návštěvníci, kteří sem přijdou, vidí stezku i krkonošský les, do kterého je zasazena, najednou z úplně jiné perspektivy,“ říká jednatelka stezky Marie Jarkovská. Od loňského roku, kdy se kůrovec začal v Krkonoších rozmáhat, padlo v okolí stezky několik desítek stromů.

A další do budoucna ještě padnou. Ekolog ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Michal Skalka, který je spoluautorem naučné části stezky, ukazuje na vzrostlý smrk nedaleko vchodu. „Ty rezavé flíčky na kmeni ukazují, že už je napadený kůrovcem. Bude tedy muset z lesa pryč. Ale pod ním jsou už malé smrčky, které čekají na svoji příležitost,“ vysvětluje a dodává, že místo pro stezku bylo vybráno naštěstí ve smíšeném lese, kde smrk doplňuje i část jedlí a buků.

Správci stezky zároveň pokácené stromy nahradili novými listnáči. „Loni jsme vysadili stromy vyššího vzrůstu, aby stezka byla i nadále v korunách stromů,“ dodává Jarkovská. Kácení kůrovcem napadených stromů a jejich náhradu za poslední dva roky zatím vyčíslila na 670 tisíc korun.

Jak se bude stezka v následujících letech dál proměňovat, nedokáže nikdo říct. „To, co se děje v lesích střední Evropy, je dané předloňským a loňským suchým létem. V následujících pěti deseti letech bude záležet na počasí,“ říká ekolog.

Výrazně se promění nejen stromy obklopující atrakci, ale také protější lesy, jejichž panorama láká na stezku tisíce návštěvníků. „Na jižním úbočí hory vidíme smrkový les, který je zatím krásný, ale některé stromy už začínají být světlé a narezlé, což znamená, že jsou už napadené nebo ohrožené kůrovcem,“ popisuje Skalka. V následujících letech hrozí, že velká část lesa padne.

Janské Lázně jsou horské středisko, sjezdovka na jižním svahu hory je už zasněžená a prohánějí se na ní první lyžaři. I přesto podle Michala Skalky okolní smrčiny nejsou v tom místě přirozené. Janské Lázně jsou ještě v příliš nízké nadmořské výšce. „V těchto místech už by se smrk měl začít objevovat, ale měl by být víc smíšený, mělo by tam být víc buku. Takže, jestli část toho lesa sežere kůrovec a my ho nahradíme bukem, je to úplně přirozený stav věci,“ říká.

Kůrovec byl v Krkonoších vždy, avšak napadal pouze nemocné stromy a krkonošští lesníci si s ním dokázali hravě poradit. Rozsáhlé smrčiny začal významně napadat od loňského roku. Letos proto byla těžba kůrovcového dřeva v Krkonošském národním parku rekordní. Lesníci zpracovali 52 tisíc metrů krychlových napadeného dřeva.

Reklama

Doporučované