Hlavní obsah

Sto tisíc eur pro boxera za rvačku s policií. Francouzi sbírali peníze pro kontroverzní postavu pouličních nepokojů

Web ukončil sbírku pro vězněného francouzského demonstranta podezřelého z napadení policistů.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Webová crowdfundingová služba Leetchi v úterý ukončila finanční sbírku pro bývalého francouzského mistra v boxu Christopha Dettingera, který je ve vazbě pro podezření z napadení policistů při poslední protivládní demonstraci takzvaných žlutých vest. Do internetové sbírky se před uzavřením zapojily tisíce lidí, kteří darovali přes 117 tisíc eur, bezmála tři miliony korun, informoval web FranceInfo.

Článek

Dettingera v sobotu v Paříži zachytily kamery při potyčce s policisty na lávce Léopolda Sédara Senghora, která vede přes řeku Seinu. Úřady po útočníkovi od té doby pátraly a v pondělí se sedmatřicetiletý bývalý boxer vyšetřovatelům v Paříži sám přihlásil, přičemž uvedl, že se pouze bránil.

Okamžitě na něj byla uvalena vazba a „bude se muset zodpovídat ze svých činů před justicí“, oznámil na Twitteru francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Na platformě Leetchi byla mezitím vytvořena „oficiální pokladnička na podporu Christopha Dettingera“, což vyvolalo kritiku ze strany vlády, policejních odborů i běžných uživatelů internetu, uvádí FranceInfo. Firma dnes „vzhledem k činům, z nichž je Dettinger obviňovaný“, sbírku ukončila. Zároveň se hájila, že provozování sbírky nepředstavovalo žádnou „odměnu" pro údajného útočníka.

Vybrané peníze prý budou moci být použity jedině na Dettingerovy soudní výlohy a Leetchi je hodlá převádět „přímo na účet advokáta, a to bez jakéhokoli prostředníka“. „Zbytek peněz bude vrácen účastníkům, pakliže budou veškeré justiční procesy pokryté,“ uvedla firma.

Podle agentury Reuters se Dettingerovi během jeho boxerské kariéry přezdívalo „Cikán z Massy“ podle města na okraji pařížské aglomerace. Muž vysoký přes 190 centimetrů se stal v letech 2007 a 2008 mistrem Francie ve váhové kategorii od 76 do 79 kilogramů.

Dettinger se podle svých slov účastnil protestů příznivců hnutí žlutých vest od samého počátku v polovině listopadu. Nejprve protestujícím vadilo plánované zdražení pohonných hmot, které francouzská vláda pod tlakem zrušila. Postupně ovšem lidé dávali na demonstracích najevo celkovou nespokojenost se svou životní situací i s reformní politikou prezidenta Emmanuela Macrona.

První demonstrace 17. listopadu přilákala 282 tisíc lidí, během osmého kola protestů minulou sobotu vyšlo do ulic 50 tisíc nespokojených Francouzů.

Reklama

Související témata:

Doporučované