Hlavní obsah

Stoičkov mi skoro vyrazil zuby, pak přinesl svůj dres, vzpomíná Novotný. Promluvil i o schůzce se Spartou

Jiří Novotný nastřádal v dresu Sparty celkem 14 mistrovských titulůVideo: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jiří Novotný, legendární stoper pražské Sparty, se sešel s jejím sportovním ředitelem Zdeňkem Ščasným. Teď čeká, jestli se spolupráce s klubem nějak skutečně rozvine

Článek

Jiří Novotný je nedostižným rekordmanem zdejší fotbalové ligy v počtu nasbíraných ligových titulů. Mistrovským šampaňským stříkal se spoluhráči ze Sparty celkem čtrnáctkrát, v lize československé i české.

Legendu Sparty oslovil nedávno i její sportovní ředitel a nyní už i trenér Zdeněk Ščasný. „Nejdřív jsme mluvili o tom, že bych dělal asistenta, pak že bych byl přítomen individuálním nebo skupinovým tréninkům, uvidíme, s čím nakonec přijdou. Od té doby se mi totiž nikdo neozval. Žádnou dohodu, natož smlouvu se Spartou uzavřenou nemám, jsem pořád jen její věrný fanoušek,“ usmívá se Novotný.

Má vystudovanou trenérskou profilicenci, ale věnuje se hlavně mládeži. „Ve Vestci se snažíme přivést děti zpátky ke sportu, hlavně k fotbalu.“ Navíc působí jako patron reprezentačního výběru do 20 let.

V rozhovoru na Seznamu Jiří Novotný zavzpomínal na své přátelství s Christo Stoičkovem, někdejší superstar bulharské reprezentace a Barcelony.

„Když ještě hrával za Sredec Sofia, kopali jsme proti nim se Spartou v tehdejším Poháru mistrů. V jednom souboji mi loktem div nevyrazil zuby. Po zápase se přišel omluvit. A pak jsme se potkali znovu, když jsme hráli se Spartou v nultém ročníku Ligy mistrů proti Barceloně. On zrovna nemohl nastoupit, tuším kvůli žlutým kartám. Ale přišel za mnou na trénink a donesl mi svůj dres, myslím, že to od něj bylo krásné gesto. Pak jsme se potkali ještě několikrát, hráli jsme proti sobě i v reprezentaci," vzpomíná Novotný.

Co si myslí o velkém počtu cizinců v dresu Sparty? Proč podle něj přestala získávat tituly? Jakou práci vlastně zastává patron u národního mládežnického výběru? Co říká tomu, že už je dědečkem a že se mu dcera zakoukala do slávisty?  To všechno se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované