Hlavní obsah

Stojí nás více Senát, nebo Kancelář prezidenta republiky? Vyvracíme polopravdu

Foto: Seznam Zprávy

Jak je to doopravdy?

Reklama

Jiří Ovčáček na svém osobním twitterovém účtu osočil senátora Václava Hampla, že šíří dezinformace. Reagoval tak na Hamplovo tvrzení, že prezident má „nesmírně rozsáhlou a nákladnou kancelář”. Srovnával však odlišné údaje.

Článek

Václav Hampl na Twitteru mluvil o vysokých výdajích prezidenta, mluvčí Jiří Ovčáček na to reagoval srovnáním rozpočtu prezidenta a Senátu. Problém je však v tom, že srovnával odlišné položky.

Zatímco v případě Senátu uvedl celkové číslo, u prezidenta zmínil jen jednu z několika položek v rozpočtu. Celkový rozpočet Kanceláře prezidenta republiky je přitom asi čtyřikrát vyšší.

Do celkového rozpočtu jsou u obou institucí zahrnuté nejen personální výdaje, ale také ty provozní – tedy údržba, ostraha nebo provoz Valdštejnského paláce, Hradu či Lán. Zatímco u prezidenta Ovčáček tyto náklady pomíjí, v případě Senátu je započítává. Vzniká tak logicky dojem nepoměru.

Plánovaný rozpočet Kanceláře prezidenta republiky v letošním roce je asi 500 milionů korun, Senát pak počítá s rozpočtem asi 600 milionů korun. V uplynulých dvou letech byl rozpočet kanceláře dokonce vyšší.

Zdroje:

Kancelář prezidenta republiky

Senát Parlamentu České republiky

ČTK

Reklama

Doporučované