Hlavní obsah

Stomilionová přestavba sokolovny Rokycany zajímá hodně architektů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Čtrnáct architektonických studií si dnes prohlédlo přes 100 let starou sokolovnu v Rokycanech, kterou chce město za stovky milionů korun přeměnit na centrum kultury.

Článek

Uzávěrka architektonické soutěže na revitalizaci čtyři roky uzavřeného objektu, jehož strop a krovy jsou napadené dřevomorkou, je 15. března. Vyhodnocení návrhů bude 16. a 18. března, řekla dnes ČTK Gabriela Šímová z odboru rozvoje města. Jde o první podobnou soutěž ve městě.

Vítězný návrh bude podkladem pro projekt, který má stát nejvýše 11,5 milionu Kč. „Pořád jsou ve hře všechny varianty od přestavby po výstavbu zcela nové sokolovny,“ uvedl starosta Václav Kočí (Pro naše Rokycany). Maximální náklady stanovili zastupitelé na 360 milionů korun. Vzniknout tam má velký sál s kapacitou do 400 míst a malý se 100 místy, menší restaurace a kanceláře. Stavba, kterou má město hradit hlavně ze svých zdrojů, začne nejdříve v roce 2022.

Rokycany chtějí, aby se přihlásilo co nejvíce ateliérů, což má zajistit velmi kvalitní návrh. Podmínky soutěže schválila Česká komora architektů. Vítěze vybere porota, v níž jsou čtyři nezávislí architekti a tři zástupci města. „Soutěž je otevřená a neklademe si omezující podmínky. Dáváme šanci i začínajícím architektům,“ řekla Šímová. V probíhajícím zadávacím řízení mohou zájemci klást dotazy přes portál. Všechny odpovědi se zveřejňují. Po verdiktu komise bude panelová výstava všech návrhů.

Honosnou neorenesanční sokolovnu, postavenou v letech 1902 a 1903, převzala radnice před třemi lety od TJ Sokol. Je na hlavní ulici z Plzně na Prahu a není památkově chráněná. Funguje pouze 30 let stará přístavba s kancelářemi.

Čtrnáctitisícové Rokycany teď nemají sál pro pořádání akcí. Menší sály jsou v restauraci Střelnice a v nedalekém Hrádku a Žebráku. „Naše centrum by bylo zajímavé a cenově dostupné i pro Plzeňáky k pořádání maturitních a jiných plesů a kulturních akcí,“ řekla Šímová. Podle občanů města, kteří přišli na prohlídku, by se objekt měl opravit co nejdříve.

„Veřejná zakázka na veřejné budovy je obrovskou výzvou,“ řekl pražský architekt Jakub Koňata. Podle něj vyžaduje soutěž, pokud ji chtějí autoři dělat pořádně, hodně času a práci musí dotovat. „Ráda se pohybuji na rozhraní mezi rekonstrukcí a dostavbou. Zadání je hodně široké, ale když se k tomu bude přistupovat s respektem, tak je možné tu vybudovat nové kulturní centrum a dát městu další impuls. Prostory jsou velkorysé a dá se s nimi dobře pracovat,“ řekla pražská architekta Alžběta Vrabcová. Podklady včetně historického průzkumu jsou podle ní výborně připravené.

Reklama

Doporučované