Hlavní obsah

Stopka pro šmírování celebrit. Bloom či DiCaprio „odpojí“ miliony fanoušků

Foto: Instagram

Leonardo DiCaprio přes svůj účet většinou bojuje za ochranu životního prostředí. Pro dnešek jej přepnul do módu boje proti lžím a nenávisti na sociálních sítích.

Reklama

Světové hvězdy včetně Sachy Barona Cohena, Marka Ruffala či Katy Perry a Kim Kardashianové protestují vypnutím svých účtů na sociálních sítích proti šíření nenávisti.

Článek

Minimálně 14 světových celebrit s obří základnou fanoušků na sociálních sítích se dnes rozhodlo pro bojkot Facebooku a Instagramu. „Jediná děsivější věc než Mark Zuckerberg surfující s bílým obličejem je bílá nadřazenost a lži, které Facebook šíří. Proto na den vypínám svůj instagramový účet,“ napsal svým fanouškům na všech svých účtech Sacha Baron Cohen, jenž proslul jako Borat. A připojil fotku šéfa firmy Facebook, pod kterou patří i Instagram nebo WhatsApp, s obličejem extrémně nabíleným opalovacím krémem.

Sám má na Instagramu jen něco přes půl milionu sledujících. K jeho protestu proti lžím a nenávisti šířeným přes sociální sítě se ale připojily „těžké váhy“ v disciplíně influencer. Především pak Kim Kardashianová Westová. Hvězda vlastní reality show, z níž se díky tomu stal dobře šlapající marketingový stroj na miliony dolarů, má jen na Instagramu bezmála 200 milionů fanoušků.

„Zavádějící informace na sociálních sítích mají obří dopad. Nemohu jen tak sedět a nic nedělat, když tyto platformy dovolí šířit nenávist a propagandu, které rozsévají skupiny, jež chtějí rozdělit Ameriku,“ uvedla v prohlášení Kardashianová. Spolu s ostatními se tak rozhodli pro dnešek nic nesdílet na svých extrémně sledovaných účtech.

Celebrity běžně nechávají přes sítě „řízeně“ nahlédnout do soukromí. Podívejte se v galerii.

+2

Ke kampani #StopHateforProfit se pak připojily i „áčkové“ hollywoodské star. Patří mezi ně oscarový herec Leonardo DiCaprio, filmový Hulk Mark Ruffalo, který platí za herce, jenž svými filmy v poměru k platu vydělá studiím nejvíce, nebo Legolas z Pána prstenů Orlando Bloom. Posledně jmenovaný se připojil zejména na podporu své ženy Katy Perry. Sám má totiž „jen“ necelých pět milionů fanoušků na Instagramu. Zpěvačka, která nedávno porodila a jak ona, tak Bloom s hrdostí na Instagramu sdíleli fotku ručičky novorozené Daisy Dove, je v kategorii sto milionů sledujících plus.

K bojkotu se připojili také herec Ashton Kutcher, herečka Jennifer Lawrencová nebo zpěvačka Demi Lovato. Popová hvězda navíc bude spolu s Cohenem po 24hodinovém „zmrazení“ účtů sdílet příspěvky, které mají propagovat demokracii a vysvětlovat lidem, jak se šíří na sítích dezinformace, uvedl list The New York Times.

Mark Zuckerberg se již dříve bránil, že jeho společnost dělá řadu změn, které mají šíření manipulativních informací zamezit. Také uvedl, že zakáže reklamy, které pracují se sděleními typu, že „lidé určité rasy, sexuální orientace, náboženského vyznání (…) jsou nebezpečím pro ostatní“, uvedla BBC.

Tvůrcům kampaně #StopHateforProfit, která začala v červnu tohoto roku, je to ale málo. „Jsou to vágní změny a tyto společnosti dělají příliš málo pro to, aby byla ochráněna demokracie,“ stojí v prohlášení.

Dopady na Facebook jsou citelné. Již na devadesát velkých společností oznámilo, že nebudou zadávat reklamu na sítích, které dostatečně nekontrolují příspěvky. Akcie Facebooku pak kvůli kampani podle amerických médií poklesly, což ukrojilo z osobního jmění Marka Zuckerberga již 7,2 miliardy dolarů. Ale stále je těsně pod hranicí sta miliard.

Reklama

Doporučované