Hlavní obsah

Stovka mrtvých a stanné právo, Islámský stát se rozpíná na Filipínách

Filipínský prezident Rodrigo Duterte vyhlásil na ostrově stanné právo.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Během bojů zemřelo 100 lidí včetně 19 civilistů.

Článek

Zatímco na Blízkém východě Islámský stát ztrácí, jeho spřízněné skupiny útočí na Filipínách. Na ostrově Mindanao, který obývá početná muslimská komunita, bojuje armáda s islamisty o město Marawi.

Boje si vyžádaly 100 obětí. Na straně militantů je 61 mrtvých, armáda přišla o 20 vojáků a zemřelo také 19 civilistů. Vládní síly už získaly kontrolu nad většinou města.

„Po šesti dnech bojů mají islamisté kontrolu jen nad malou částí města," řekl armádní mluvčí Restituto Padilla.

Násilí propuklo minulé úterý, když se armáda pokusila v Marawi zatknout Isnilona Hapilona, jenž je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí a je na něj vypsána odměna pět milionů dolarů (118 milionů korun). Na pomoc ale Hapilonovi přišli islamističtí ozbrojenci, kteří zapálili několik budov a začali bojovat s vládními jednotkami.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte vyhlásil na ostrově kvůli násilnostem na 60 dní stanné právo a zvažuje jeho rozšíření na celou zemi. Duterte v sobotu uvedl, že mezi bojujícími islamisty jsou i cizinci. To je podle něj důkaz, že si na Mindanau zřídila opěrný bod teroristická organizace Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Doporučované