Hlavní obsah

Stovka naháčů protestovala před Facebookem. Vadí jim zákaz bradavek

Stovka nahých lidí protestovala před sídlem Facebooku v New Yorku.Video: AP

 

Reklama

Přes sto nahých lidí protestovalo v New Yorku proti zákazu zobrazování ženských bradavek na Instagramu a Facebooku. Lidé leželi na silnici před sídlem společnosti a zakrývali si genitálie vytištěnými mužskými bradavkami. Celou akci zorganizoval známý americký fotograf Spencer Tunick, který dělá často instalace nahých těl ve veřejném prostoru.

Článek

Proti zákazu zobrazování bradavek se zvedla vlna kritiky už před pěti lety, kdy se k protestům připojilo i několik celebrit, například zpěvačky Miley Cyrus nebo Rihanna.

Odlehčenou formou upozornit na absurdní cenzuru se v neděli znovu pokusil i americký fotograf a umělec Spencer Tunick, který zorganizoval kampaň s názvem #WeTheNipple (My, bradavky). Akce se podle CNN zúčastnilo přes sto lidí, kteří se svlékli donaha. Demonstranti leželi na silnici před sídlem společnosti a zakrývali si genitálie vytištěnými mužskými bradavkami. Do protestu se zapojili hlavně členové skupiny Grab Them By The Ballot (Chytni je za lístek, parafráze nechvalně známého výroku amerického prezidenta Donalda Trumpa), která dlouhodobě bojuje za práva žen. Hnutí ve svém prohlášení uvedlo, že tuto akci považuje za důležitou, neboť cenzura není na místě, a pokud jsou ženské bradavky předmětem uměleckého díla, neměly by být mazány.

Skupina se dlouhodobě staví proti cenzuře. Dalším z jejích cílů je rozšiřování komunity a podpora žen. „Jde nám o to, aby si ženy více vážily svého těla, měly ho rády a nestyděly se za něj,“ uvádí hnutí. Jejich příspěvky jsou však dlouhodobě cenzurovány na Facebooku i Instagramu. „Po zveřejnění uměleckých snímků, kde se objevuje nahota, nám Facebook okamžitě cenzuruje příspěvky,“ uvedl pro CNN šéf skupiny Dawn Robertson. Robertson také uvedl, že jejich facebookový profil byl zablokován šestkrát kvůli tomu, že chtěli poslat fotografie obsahující nahotu.

Algoritmy Facebooku a Instagramu jsou neúprosné. Na tenký led se tak dostávají fotografie zobrazující kojící ženy či malby a sochy, které zobrazují nahotu. Na druhou stranu fotografie dokumentující chirurgické zákroky rakoviny prsu jsou povoleny.

Spencer Tunick je americký fotograf, který se ve své tvorbě specializuje na skupinové akty na veřejných místech. A pojímá je opravdu ve velkém, na jeho snímcích obvykle pózují desítky až stovky nahých lidí. Jako modelové slouží fotografovi neplacení dobrovolníci, kteří místo honoráře obdrží fotografii z limitované edice.

Své instalace nahých těl ve veřejném prostoru už Tunick fotografoval například v Londýně, New Yorku, Lisabonu nebo australském Sydney. Na fotografování do Sydney v roce 2010 pozval i zpěvačku Lady Gaga. Věří, že díky nejnovější iniciativě přitáhne k problému pozornost.

Reklama

Doporučované