Hlavní obsah

Stovka nakažených překročena. Co to pro Česko znamená a jaká jsou rizika

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Koronavirus se dál šíří Českem. Vláda proto přišla s dalšími opatřeními, které mají jeho tempo zpomalit.

Reklama

V Česku je přes sto nakažených koronavirem. Kvůli vývoji se sešla vláda, která oznámila další várku opatření. Hygienické stanice i zdravotníci pracují na plné obrátky. Co nová situace znamená pro veřejnost?

Článek

Ze 109 pacientů s koronavirem má většina lehký průběh onemocnění, několik lidí ale museli zdravotníci kvůli vážnému stavu hospitalizovat. Informoval o tom ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Onemocnění COVID-19 se objevilo ve všech krajích Česka, nejvíc je jich v Praze. Testy dosud absolvovalo přes 2000 lidí.

Vláda i lékaři dál apelují, aby lidé zachovali chladnou hlavu a nepanikařili. Namístě je nicméně zvýšená opatrnost. Češi by měli respektovat nově zavedená opatření včetně hygienických doporučení.

Pokud jde o individuální chování, je podle ministerstva zdravotnictví třeba postupovat stejně jako při rozšíření klasického respiračního onemocnění. Vyhýbat se těm, kteří jsou zjevně nemocní, dodržovat základní hygienická pravidla, používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí. Kromě toho je vhodné nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí.

Nemocní by měli při kýchání a kašlání řádně užívat – nejlépe jednorázové – kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží nebo rukávem.

Pokud mají lidé podezření na nákazu koronavirem, nemají se na vlastní pěst vydávat do čekáren lékařů. Doporučeno je lékaře kontaktovat telefonicky, případně se s dotazem obrátit na krajskou hygienickou stanici.

Ochrana seniorů

Na vyšší úrovni už Česko zavedlo hned několik balíčků opatření. V pohotovosti jsou všechny orgány, které mají na starost ochranu veřejného zdraví včetně Národní referenční laboratoře, nemocnic a zdravotnické záchranné služby. Zakázány jsou návštěvy domovů pro seniory nebo léčeben dlouhodobě nemocných. Právě na těchto místech se koncentrují nejohroženější skupiny obyvatel.

Zatím nejrazantnější opatření oznámil premiér po čtvrtečním jednání vlády. Vláda vyhlásila stav nouze na 30 dnů. Platí na území celé republiky a začal platit od 14 hodin.

Od pátečních 6 hodin ráno je zakázáno pořádání všech akcí, kterých by se zúčastnilo více než 30 lidí. Opatření se týká kulturních, sportovních, náboženských akcí, slavností, poutí, přehlídek, trhů a dalších akcí. Zákaz se však nevztahuje na schůze a zasedání ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů a na pohřební obřady.

Další krok se týká cestování. Od soboty vláda zakázala vstup všem cizincům z rizikových oblastí. Na seznamu je 15 rizikových zemí: Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Dánsko a Belgie. Zastaven je i výdej víz a žádostí o krátkodobé i dlouhodobé pobyty v České republice.

Stejně tak až na výjimky nesmí do rizikových oblastí cestovat Češi. Pro české občany, kteří se budou vracet z 15 zemí uvedených na rizikovém seznamu zůstane česká hranice otevřena. Omezena však bude hromadná doprava přes hranice.

Výrazně se také omezuje provoz restaurací. V pátek 13. března budou muset restaurace poprvé zavřít už ve 20 hodin. Od soboty je pak provoz restaurací povolen jenom mezi 6. a 20. hodinou.

Vláda už dřív oznámila opatření týkající se škol. Na dobu neurčitou zrušila výuku v základních, středních, vyšších odborných školách i na univerzitách. Krok se zatím netýká mateřských škol – a to i s ohledem na situaci rodičů, kteří musí dál chodit do práce. O zavření školek ale mohou rozhodnout jejich zřizovatelé a řada obcí již tak učinila.

Na hranicích platí už od pondělního rána namátkové kontroly, při kterých hasiči cestujícím měří teplotu. Hasičům, policistům a celníkům pomáhá i armáda. Zkontrolovali desítky tisíc aut a několik lidí poslali do karantény.

Zdravotníci pod tlakem

Podle ministerstva je v Česku k dispozici přes 1 000 lůžek na infekčních odděleních po celé republice včetně těch v Nemocnici Na Bulovce. Do boje proti koronaviru se do budoucna mohou zapojit i studenti posledních ročníků lékařských fakult. Nemocnicím také ministerstvo slíbilo posílení dodávek ochranných pomůcek, jako jsou respirátory FFP3.

Pod tlakem jsou nyní i hygienické stanice. Podle epidemiologa Petra Pazdiory, který působí jako vedoucí Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty v Plzni, znamená stovka nakažených problém pro dohledávání jejich kontaktů.

„Kolem stovky nemocných budou tisíce kontaktů a ty tisíce kontaktů budou mít další desetitisíce kontaktů. To už nebudeme schopni analyzovat, zjišťovat, kdo s kým pobýval, a dávat jednotlivce do karantény,“ přiblížil už dříve pro Seznam Zprávy.

Větší počet nemocných COVID-19 podle profesora Pazdiory znamená přechod na režim klasického onemocnění dýchacích cest, kdy se podchycování kontaktů pacientů neprovádí. Oslovené krajské hygieny ještě ve středu hlásily, že práci zvládají – i když s vypětím všech sil.

„Trasovat budeme,“ řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru na Vysočině, a dodala, že jsou personálně vyčerpaní, ale trasování je pro ně priorita. „Jedeme na plné obrátky, ale trasujeme,“ říká mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík.

Pokračování v dohledávání kontaktů nakažených potvrdil ve čtvrtek i ministr Vojtěch.

Důležité kontakty a zdroje informací:

doporučení a rady na stránkách ministerstva zdravotnictví

web Světové zdravotnické organizace

– infolinky Státního zdravotního ústavu +420 724 810 106 a +420 725 191 367

Reklama

Související témata:

Doporučované