Hlavní obsah

Stovky lidí se vypravily do mimořádně přístupných interiérů v Brně

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Byt Richarda Herdana s původním vybavením ze 30. let, bývalá kavárna Grand Prix s vyhlídkou v Kohoutovicích a Arnoldova vila byly dnes nejpopulárnějšími destinacemi letošního ročníku festivalu Open House Brno.

Článek

Na festivalu mohou lidé mimořádně navštívit jindy nepřístupné interiéry. Loni se akce mohla uskutečnit pouze on-line, letos si lidé mohli osobně přijít prohlédnout čtyři desítky obvykle nepřístupných interiérů, část z nich pouze na rezervaci, tři nejpopulárnější destinace ale byly bez nutné rezervace.

„Do Arnoldovy vily dnes zavítalo odhadem na šest stovek lidí, dlouhé fronty se tvořily i v ulici Hlinky na prohlídky bytu Richarda Herdana. Tento unikátní interiér byl k vidění pouze dnes dopoledne, nachází se totiž v bytovém domě a davy návštěvníků po celý víkend by ostatní nájemníky rušily,“ vysvětlila kreativní ředitelka festivalu Lucie Pešl Šilerová ze Spolku Kultura & Management.

Byt Richarda Herdana je pozoruhodný zcela zachovalým vestavěným nábytkem ze 30. let minulého století. Ač se nachází v bytovém fondu městské části Brno-střed, do loňského roku nikdo netušil, jak unikátní interiér byt ukrývá. V plánu je byt restaurovat, doplnit jej chybějícím mobiliářem a vytvořit z něj opět reprezentativní prostor, který by mohl sloužit kulturním akcím a jako součást prohlídek.

Velký zájem měli návštěvníci také o bývalou kavárnu Grand Prix v brněnských Kohoutovicích. Dominanta kohoutovického sídliště byla postavena v letech 1975 až 1978 podle návrhu Jaroslava Černého, který je jedním z autorů sídliště. Dvoupatrová zcela prosklená vyhlídková restaurace s otevřeným ochozem byla umístěna na vrchol třináctipodlažního panelového domu a lidé z ní mohli sledovat závody na původním okruhu, na němž se jezdilo do roku 1986. Poté se závody přesunuly na nově vybudovaný Masarykův okruh.

Restaurace kvůli stížnostem na rušení nočního klidu v 90. letech skončila, prostor pak sloužil jako kanceláře. Současné vedení kohoutovické radnice pro prostory hledá nové využití, které by umožnilo veřejně přístupnou vyhlídku na město.

Kavárnu Grand Prix mohou návštěvníci spolu s desítkami dalších interiérů navštívit i v neděli stejně jako například nově opravenou kancelářskou budovu Šumavská Tower, interiér hotelu Continental nebo DEPO Business Parking.

Reklama

Doporučované