Hlavní obsah

Stovky nově nakažených na Karvinsku. Ministr Vojtěch pojede na místo

Foto: vlada.cz

O situaci na Karvinsku bude jednat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), vedení kraje i epidemiologové.

Reklama

Mezi testovanými na koronavirus v dolech ČSM na Karvinsku je 15 procent pozitivních. Situaci bude řešit ministr i vedení Moravskoslezského kraje.

Článek

Koronavirus se zatím objevil u 500 z více než 3400 odebraných vzorků zaměstnanců dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih na Karvinsku.

Podle epidemiologa a koordinátora ministerské pracovní skupiny pro rozvolňování karantény Rastislava Maďara však číslo samo o sobě není překvapivé.

„Stále platí, že do komunity nákaza významněji neprostupuje a nezpůsobuje nijaký zásadní nárůst počtu hospitalizovaných s těžkým průběhem. Na čtvrteční 17. hodinu byla dnes panem ministrem Vojtěchem svolána schůzka na hejtmanství Moravskoslezského kraje v Ostravě s jeho osobní účastí,“ uvedl epidemiolog pro Seznam Zprávy.

O situaci bude jednat také hlavní hygienička Jarmila Rážová, hejtman Ivo Vondrák z ANO a ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Hlavní hygienička v pondělí řekla, že uzavření oblasti nebo podobná omezení nejsou na stole.

„Zatím neplánujeme žádné masivní uzavření lokality a opatření typu omezení pohybu osob. To není na programu dne. Ohnisko je pod kontrolou, masivně se testuje, dohledávají se kontakty, nakažení jsou v karanténě. Pokud je kontakt těsný, testuje se znovu a lidé jdou případně do izolace,“ vzkázala Jarmila Rážová.

Zároveň však vybídla k zodpovědnosti – obyvatelé zasažených oblastí musí i v červenci nosit v uzavřených veřejných prostorách a veřejné dopravě roušky, podle doporučení je mají používat i při cestování mimo kraj.

Další testy

Podle Petra Kopřivíka z krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě se nicméně další vzorky pracovníků dolů ještě budou vyhodnocovat.

„Je to špatné, protože ten podíl je vysoký. Ještě nejsou vyhodnoceny všechny testy, takže je možné, že pozitivních ještě přibude,“ uvedl pro ČTK.

OKD zatím nechce prozradit, jak na situaci zareaguje.

„Máme připravených několik variant scénářů, zatím čekáme na konečná čísla,“ řekla redakci Seznam Zprávy mluvčí OKD Naďa Chattová. Jaké scénáře to jsou a zda 15 a více procent nakažených bude znamenat utlumení provozu, mluvčí neřekla.

Odboráři se ohradili proti tvrzení, že za nákazu mohou samotní horníci. Při práci v dolech podle nich není možné dodržovat hygienická opatření. Odboráři uvedli, že na tuto skutečnost upozorňovali vedení firmy i krajskou hygienickou stanici a požadovali omezení práce na bezpečnostní minimum. S testováním se navíc podle odborů začalo pozdě.

„(…) od začátku pandemie museli havíři dál pracovat a fárali do dolu společně v klecích, sprchovali se společně ve sprchách, převlékali se společně v šatnách, obědvali společně v jídelnách, jezdili do práce společně v autobusech. A to vše bez možnosti rozestupu či bez možnosti aktivně používat doporučené postupy. Museli, nic jiného jim totiž nezbývalo, pokud nechtěli ztratit práci!“ uvedli odboráři na svých internetových stránkách.

Reklama

Doporučované