Hlavní obsah

Stovky tisíc Francouzů už podepsalo petici proti Brigitte Macronové. Nechtějí ji za první dámu

Petici proti francouzské první dámě na internetu podepsalo už 200 000 FrancouzůVideo: Reuters, AP

 

Reklama

První dámou Francie se Brigitte Macronová nejspíš nestane. Tato funkce totiž ve francouzské ústavě neexistuje a část veřejnosti s jejím vytvořením nesouhlasí.

Článek

Skoro 200 000 lidí podepsalo internetovou petici proti tomu, aby se manželka francouzského prezidenta Brigitte Macronová stala oficiální první dámou Francie. Formální roli v Elysejském paláci veřejnost Macronové nepřeje hlavně kvůli nedávným kontroverzním zákonům, které francouzský prezident schválil. Ty zakázaly poslancům zaměstnávat členy své rodiny. Zákon má za cíl bojovat proti korupci.

Role první dámy není v současné době zakotvena v ústavě a výdaje manželky prezidenta jsou hrazeny z rozpočtu Elysejského paláce. Jako první dáma by však měla Macronová nárok na vlastní zaměstnance, kancelář i rozpočet.

Petici proti „první dámě Brigitte Macronové” založil na severu change.org herec Thierry Paul Valette. „Není žádný důvod, aby manželka hlavy státu získala rozpočet z veřejných prostředků. Brigitte Macronová má v současné době tým dvou až tří zaměstnanců, dva tajemníky a dva bezpečnostní strážce. To stačí,” napsal jako zdůvodnění petice. Neopomněl však dodat, že nejde o gesto osobně proti manželce prezidenta.

Kdo je Brigitte Macronová?Video: Kamila Bejlková

Manželka bývalého francouzského prezidenta Carla Bruniová zaměstnávala tým osmi konzultantů. Jejich platy činily v přepočtu asi jedenáct a půl milionu korun ročně.

Kvůli snaze prosadit svou ženu do role první dámy a kontroverzním zákonům se prudce snížila Macronova popularita. Šlo o největší pokles od roku 1995, kdy byl ve funkci Jacques Chirac.

Reklama

Související témata:

Doporučované