Hlavní obsah

Stovky zatčených. Záběry nejdramatičtějších chvil pondělní demonstrace v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Během demonstrace policie zatkla několik stovek lidíVideo: AP

 

Reklama

Demonstrace vůdce ruské opozice Alexeje Navalného se zúčastnily tisíce lidí. Kvůli přesunu do centra Moskvy se akce stala nelegální. Proti demonstrantům tvrdě zakročily policejní složky.

Článek

Zhruba 700 zatčených. Taková je aktuální bilance dnešní demonstrace proti korupci, která se odehrála v centru Moskvy. Svědci uvádějí, že policie zatýkala náhodné lidi z davu. V Moskvě se protestů zúčastnilo zhruba 5 000 lidí, stovky demonstrovaly i v jiných městech.

Například v Petrohradu policie zatkla kolem 500 lidí.

Ruské úřady předem varovaly opozičního vůdce Alexeje Navalného před uspořádáním nepovolené demonstrace v centru města. Podle informací z twitterového účtu Navalného manželky byl vůdce opozice před domem zadržen.

Putinův nepřítel Navalnyj musí vystěhovat kanceláře

Navalnyj, který na dnešek svolal do ulic ruských měst nespokojené občany, na poslední chvíli oznámil, že odvolává povolenou demonstraci na okraji metropole, protože úřady tam prý znemožnily postavit zvukovou aparaturu. „Pokojný protest" přesunul na Tverskou ulici poblíž Kremlu. Tam se ale konaly i oficiální veselice ke svátku Dne Ruska.

„Jakékoliv pokusy uspořádat nepovolenou akci na Tverské ulici jsou otevřeným porušením zákona," varovala moskevská prokuratura s tím, že strážci zákona budou nuceni podniknout všechna nezbytná opatření k ukončení provokací a masových nepokojů.

„To, že jsme připraveni na jakýkoliv vývoj situace, by nemělo budit pochyby. Pořádek bude zajištěn," řekl agentuře Interfax Vladimir Černikov, šéf bezpečnostního odboru moskevské radnice. Navalného „provokace" je prý těžké pochopit „zdravým rozumem".

Nejdramatičtější policejní zákroky uvidíte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované