Hlavní obsah

Strádající Rusové se bouří. Dobudou Kreml online demonstranti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská opozice se „schází“ na internetu k protivládní demonstraci.

Reklama

Nová doba si žádá nové zvyky. Pro protivládní demonstrace to platí také. Ruští opozičníci se rozhodli vyjádřit nesouhlas s kroky Vladimira Putina a jeho vlády. Jenže ne v ulicích, nýbrž na internetu.

Článek

Na úterní odpoledne svolalo online demonstraci vícero opozičních seskupení. Nelíbí se jim jednak ústavní změny, které už politici v Dumě oznámili dříve a které by měly udržet aktuálního prezidenta Vladimira Putina u moci až do roku 2036. Opozičníci protestují ale aktuálně především proti vládním krokům ve zvládání, respektive nezvládání koronavirové pandemie. Žádají prezidenta a vládu o „záchranu lidí“.

Podoba online nesouhlasu s vládou bude formou YouTube streamu, během něhož se vystřídají různí řečníci tak, jak je to i na osobních setkáních běžné.

Nesouhlas online formou už ale lidé v Rusku vyjadřují delší dobu. „Setkávali“ se na Yandexu, což je nejrozšířenější ruský webový vyhledavač, respektive jeho mapové aplikaci, obdobě mapy.cz nebo Google Maps. Na Yandexu totiž mohou jeho uživatelé zaznamenávat informace, většinou tedy o dopravě nebo tipech na cesty. Teď ale lidé prostor využili pro své „transparenty“. Na mapě Moskvy tak například jeden „demonstrant“ napsal: „Lidé nemají co jíst. Kde jsou kompenzace?“

Takové setkání se ale nekoná jen v hlavním městě. Fenomén má naopak svůj počátek v Rostově na Donu, městě ležícím na jihu evropské části Ruska. Později ale tyto vzkazy sám Yandex smazal s vysvětlením, že se z nich uživatelé nedozvědí dopravní zpravodajství, ke kterému je prostor primárně určen. Vyvolalo to jen násobný zájem uživatelů, kteří stejně rychle jako Yandex demonstrativní příspěvky mazal, přidávali příspěvky nové.

„Přestože nemůžeme do ulic, množství nespokojených lidí jen roste,“ komentoval podle Deutsche Welle jeden z opozičníků ze skupiny Open Russia Andrej Pivovarov. Je jedním z těch, kteří organizují úterní online protest, a doufá, že právě spontánní akce na Yandexu je předzvěstí velkého počtu účastníků.

Zdravotnictví na vodě

V posledních několika dnech a týdnech se však kritické hlasy z Ruska ozývají ve vícero oblastech. Zdravotní sestra Natalia natočila video, ve kterém hovoří o pracovních podmínkách zaměstnanců moskevské nemocnice Kommunarka. V úvodu se představí a zdůrazní, že se nejedná o žádnou provokaci, chce jen říct, co viděla na vlastní oči.

Dnes už bývalá zaměstnankyně nemocnice líčí podrobnosti pracovních podmínek, včetně nízkých platů a nedostatečného ochranného oblečení a pomůcek pro zdravotníky, kteří přicházejí do neustálého kontaktu s nakaženými pacienty. Prezident Putin přitom slíbil těmto zdravotníkům a lékařům naopak zvýšit platy.

Na nahrávce Natalia zmiňuje i to, že se nedostatečně ochránění lékaři setkávali i s prominentními pacienty, jako hercem Nikolajem Gubenkem nebo miliardářem Igorem Sosinem.

Navalnému stačí 5 kroků

Další velkou protivládní kampaň vede opoziční předák Alexej Navalnyj. Ten se mimo jiné soustředí na ekonomické dopady krize a snaží se zmobilizovat Rusy k podpisu protivládní petice. Se svými spolupracovníky vydali program „5 kroků“. Vysvětlují v nich, jak by vláda měla finančně pomoci lidem v nouzi. Hovoří o podpoře malých a středních podniků a navrhují pro menší podnikatele zrušit povinnosti odvádět daně na jeden rok.

Podpisy sbírají na několika odlišných webových stránkách. První čítá více než 250 tisíc podpisů, druhá přes 300 tisíc a třetí dokonce více než půl milionů podpisů.

Vymezují se proti systému, který nastavil Vladimir Putin. Ten například vyhlásil „nepracovní týden“, a přestože žádal zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům, kteří museli zůstat doma, stále vypláceli mzdu, většina z nich skončila bez peněz a v některých případech i zcela bez práce. Míra nezaměstnanosti tak exponenciálně vzrostla.

Foto: Profimedia.cz

Opoziční předák Alexej Navalnyj.

Prosíme média bez cenzury

A v neposlední řadě se v Rusku začali bouřit i novináři. Minulý týden se redaktoři deníku Vedomosti vymezili proti svému šéfredaktorovi kvůli prokremelskému cenzurnímu chování. Nový majitel deníku do pozice šéfredaktora dosadil Andreje Šmarova. Ten svým podřízeným zakazoval vydávat průzkumy veřejného mínění od agentury Levada (tu ruské úřady před čtyřmi lety označily jako „zahraničního agenta“) nebo negativní ohlasy na Putinovy ústavní změny.

Redakce nezávislého deníku Novaja Gazeta zase zveřejnila výzvu, ve které žádá, aby ruská média informovala pravdivě a bez cenzury. Zdůrazňují nepřijatelnost zatajování nebo manipulace s informacemi, které doslova „zachraňují, nebo ztrácejí životy“.

Podle oficiálních informací je epidemie v Rusku ve vzestupné fázi. Počet nakažených se v pondělí vyšplhal na více než 93 tisíc případů. Celkově zatím na covid-19 na území Ruské federace zemřelo 867 lidí, což ale nemusí být spolehlivý údaj. V počtu infikovaných se podle státní agentury TASS Rusko pohybuje na pozici osmé nejhůře zasažené země na světě.

Reklama

Doporučované