Hlavní obsah

Strážník obžalovaný z vraždy Floyda se milionem dolarů vyplatil z vazby

Foto: Profimedia.cz

Derek Chauvin.

Reklama

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obžalován z vraždy 46letého černocha George Floyda, byl dnes propuštěn z věznice v Minnesotě poté, co složil kauci ve výši jednoho milionu dolarů (23 milionů Kč).

Článek

Hlavní líčení v procesu s někdejším strážníkem a třemi jeho bývalými kolegy má začít v březnu.

Chauvin byl z policejního sboru města Minneapolis propuštěn poté, co 25. května neozbrojenému a spoutanému Floydovi při zatýkání několik minut klečel na krku. Černoch podezřelý z platby falešnou bankovkou přestal jevit známky života a po příjezdu zdravotníků byl prohlášen za mrtvého. Zásah natočili kolemjdoucí a znepokojivé záběry pak zažehly mezinárodní vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

Chauvin, který je bílé pleti, podle agentury AP dnes opustil věznici nedaleko Minneapolisu, kde byl před pokračováním soudního procesu zadržován. Soudní záznamy uvádějí, že milionovou kauci nesložil v hotovosti, nebylo z nich ovšem jasné, kde finance získal.

S jeho propuštěním se pojí dříve stanovené podmínky, pro bezpodmínečné ukončení vazby by byla potřebná částka 1,25 milionu dolarů. Agentura Reuters uvádí, že Chauvin se nesmí vrátit k práci u bezpečnostních složek, má zakázané kontakty s Floydovou rodinou a musí odevzdat veškeré zbrojní průkazy.

Začátek hlavního líčení v kauze, která otřásla Spojenými státy, je už delší dobu naplánován na 8. březen. Další tři obvinění částky potřebné pro propuštění na kauci složili už dříve, bývalí strážníci Alexander Kueng, Thomas Lane a Tou Thao jsou obžalováni z napomáhání vraždě. Soudce Peter Cahill ještě musí rozhodnout o požadavku obhájců na oddělené procesy.

Reklama

Doporučované