Hlavní obsah

Středomořím se přehnalo špatné počasí. V Jeruzalémě na boj se sněhem připravili buldozery

Středomořím se přehnala vlna špatného počasí.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Jeruzalém pokryl po několika letech sníh, v Gaze rozbouřil silný vítr moře. Písečná bouře zasáhla Tel Aviv a Káhiru.

Článek

Vlna špatného počasí přinesla do částí východního Středomoří písečnou bouři, krupobití, sněžení i silné deště.

Větry unášející velké množství písku bičovaly Izrael, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy. U Tel Avivu padaly také kroupy a večer dorazila do Jeruzaléma sněhová bouře. Šlo tak o první sníh v tomto městě po několika letech. Místní policie uzavřela hlavní silnice, k jejich čistění připravilo město i buldozery. Mnoho škol i univerzit se rozhodlo předčasně ukončit výuku.

Prudké lijáky proměnily silnice na severu Izraele v řeky bahna a uvěznily několik aut. Vítr tam dosahoval rychlosti až sto kilometrů v hodině. V nižších polohách hrozily kvůli silnému dešti záplavy. Pobřeží Gazy bičovaly velké vlny vyvolané silným větrem. Na Západním břehu Jordánu přibylo až 10 centimetrů sněhových srážek.

Špatné počasí zasáhlo také Sýrii a Libanon. Silný déšť zaplavil desítky utečeneckých táborů, ve kterých se nachází přes 10 tisíc Syřanů utíkajících před válkou. Podle OSN zemřelo v minulých týdnech na podchlazení a kvůli špatné zdravotní péči asi 15 syrských dětí.

V egyptském hlavním městě Káhiře zatemnil nebe oranžový písečný mrak, chodci si zakrývali tváře před poryvy větru, který místy dosahoval rychlosti 50 kilometrů v hodině. Egyptská meteorologická služba vybídla občany ke zvýšené opatrnosti. Písečné bouře bývají v pozdní zimě a brzy zjara v této části Blízkého východu poměrně časté.

Podle meteorologů se obyvatelé Středomoří dočkají s odezněním bouří teplotního růstu. V Izraeli mají teploty o víkendu dosahovat až 11 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované