Hlavní obsah

Kalamita v Evropě: Lidé zůstávají uvězněni v horských centrech, dále hrozí laviny, nově i záplavy

Evropa se potýká s důsledky dalšího vydatného sněžení.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Kvůli sněhové kalamitě je na západě Rakouska uzavřeno přes 180 silnic. Přinejmenším desítka obcí ve vyšších polohách je proto odříznuta od okolního světa. V řadě oblastí opět stoupl stupeň lavinového nebezpečí na nejvyšší. Kritická je nadále situace také v Bavorsku. V Alpách stále hrozí laviny a v severnějších oblastech spolkové země záplavy. Nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí hrozí i na řadě míst ve Švýcarsku. Podle britského deníku The Sun zemřelo ve spojitosti s počasím v posledních dnech nejméně 21 lidí, nejvíce obětí si vyžádaly laviny.

Článek

Na většině území rakouských spolkových zemích Tyrolsko a Vorarlbersko dnes po víkendovém snížení opět vyhlásili pátý, tedy nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Týká se to i tyrolské metropole Innsbruck. Ve Vorarlbersku, které leží v nejzápadnější části Rakouska, napadlo přes noc 65 centimetrů až metr sněhu. Dalších až 50 centimetrů by mohlo napadnout dnes. Nejvyšší lavinové nebezpečí stále platí také v oblasti Vysokých Taur a ve spolkové zemi Salcbursko.

Rakouští meteorologové přitom očekávají, že se dnes v některých částech Tyrolska a Vorarlberska oteplí až na pět stupňů. „S tímto oteplením výrazně stoupá pravděpodobnost, že se uvolní spontánní laviny především ve středních a vyšších polohách," uvedli.

Druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí nadále platí v Horních Rakousech, kde se zlepšení očekává až za několik dní. Do turisty oblíbených městeček Hallstatt a Obertraun v Solné komoře se opět nelze dostat po silnici a přístupné jsou pouze vlakem či lodí po jezeře.

V Dolních Rakousech je kvůli hrozící lavině od světa opět odříznuto lyžařské středisko Hochkar a v něm na 180 lidí. „Zcela vypadl proud, nasadili jsme nouzové agregáty," uvedl Friedrich Fahrnberger, starosta města Göstling an der Ybbs, pod které Hochkar spadá. Mezi uvězněnými lidmi jsou především vojáci a hasiči, ale i personál ubytovacích zařízení, který se o ně o víkendu staral.

Kromě lavin hrozí i nebezpečí záplav

Problémy sníh působí také v Bavorsku. V německých Alpách a jejich předhůří by po víkendovém zklidnění mělo dnes opět sněžit. V pěti bavorských okresech mezi městy Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden platí nadále „stav přírodní katastrofy". V řadě obcí Horních a Dolních Bavor zůstaly i dnes uzavřené školy.

Dnes ráno zasypala lavina hotel v lyžařském středisku Balderschwang jižně od Kemptenu. Ačkoli sníh prorazil okna a pronikl až do budovy, nikdo zranění neutrpěl. Kvůli možnosti další laviny ale zatím není možné začít s odklízením sněhu. Ve středisku Baldeschwang je nyní kvůli uzavřeným silnicím uvězněno asi 1300 lidí.

Zatímco nejjižnější část Bavorska trápí sníh, ve střední a severní části spolkové země se na mnoha místech vylily z břehů řeky a potoky. Zaplaveny jsou však především pole a louky. Domy jsou ohroženy zatím jen v okolí Kulmbachu asi 60 kilometrů západně od Chebu.

Napjatá je dál situace i ve Švýcarsku. Také zde na mnoha místech platí nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. V oblasti od Bernu na východ země by mohl do dnešního večera napadnout až metr nového sněhu.

Reklama

Doporučované