Hlavní obsah

Rakousko má problém. Dochází posypová sůl a dál sněží

Sněhová kalamita v Rakousku a v Německu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Sněžit by podle meteorologů mělo až do poloviny příštího týdne. V Bavorsku vyhlásili stav přírodní katastrofy.

Článek

Rakousko se v posledních dnech potýká s výraznými problémy s dodávkami posypové soli. Na vině je přitom právě sníh, proti kterému ji silničáři používají. Kvůli rekordnímu sněžení a uzavírkám silnic se totiž zaměstnanci nemohou dostat do hornorakouského solivaru a nákladní vozy s posypovou solí k odběratelům, informovala agentura APA.

„Pro celou společnost, ale obzvlášť pro výrobu a logistiku to není jednoduché,“ komentovala současnou situaci Katharina Steinerová, mluvčí společnosti Salinen Austria AG, která má v oblasti dobývání a zpracování jedlé i posypové soli na rakouském trhu dominantní postavení.

Uzavírky silnic ve vyšších polohách mají podle Steinerové přímý vliv i na výrobu soli. Do solivaru v hornorakouském městě Ebensee se totiž kvůli nim nemohou dostat zaměstnanci, kteří žijí v okolních obcích takzvané Solné komory včetně obcí Bad Aussee, Hallstatt, Gosau či Bad Goisern.

V Rakousku v posledních dnech napadlo velké množství sněhu, na některých místech až tři metry. Mnohde v horách panuje nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Některé obce odřízl sníh od okolního světa. V Bavorsku jsou dál odříznuté od světa osady Jachenau a Buchenhöhe, kde uvázlo asi 350 lidí. Sníh zatarasil přístup i do obcí Vorderbrand a Ettenberg. Obyvatelé mají podle úřadů dostatek potravin, po silnici se k nim ale dostanou jen vojenská vozidla. Ve Štýrsku armáda připravuje na pátek letecké zásobování odříznutých regionů.

Obyvatelé Bavorska a Rakouska dál čelí útrapám spojeným s vydatným sněžením. Lidé se musí obrnit trpělivostí, neboť podle německé meteorologické služby DWD bude v Alpách sněžit přinejmenším do poloviny příštího týdne. V německých, rakouských i švýcarských Alpách stále hrozí vysoké riziko lavin, které si již vyžádaly několik životů. Několik obcí v jižním Bavorsku je kvůli sněhu dál odříznutých od světa. S komplikacemi při úklidu sněhu se potýkají silničáři i železničáři. Tisíce domácností jsou bez dodávek elektřiny.

Sněhové prázdniny a přírodní katastrofa

Jihobavorská oblast kolem Berchtesgadenu kvůli sněhové kalamitě vyhlásila stav přírodní katastrofy. Stejné opatření, které úřadům usnadňuje koordinaci záchranných i technických prací, vyhlásil i nedaleký okres Miesbach. V Ayingu u Mnichova zabil sedmiletého chlapce padající strom, který se zlomil pod tíhou sněhu. U tyrolské obce St. Anton am Arlberg zahynul 16letý hoch, kterého ve středu pozdě odpoledne smetla lavina.

Mnohé školy v Bavorsku zrušily vyučování kvůli složité dostupnosti, ale i z bezpečnostních důvodů. Němečtí učitelé se ovšem podle ministerstva kultury musí do práce dostavit, aby se mimo jiné postarali o žáky, kteří se do školy i přes obtížné podmínky vydali. Sněhové volno vyhlásily některé školy v Rakousku, hlavně v Salcbursku, ale i v Horních Rakousích.

Reklama

Doporučované