Hlavní obsah

Na jihu Bavorska a v Rakousku o víkendu hustě sněžilo, stále hrozí laviny

Kvůli silnému sněžení hrozí v Alpách laviny.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Husté sněžení na jihu Bavorska v neděli pokračovalo, v pondělí však mají podle německé meteorologické služby DWD v alpském prostoru sněhové srážky polevit. Situace na mnichovském letišti se oproti sobotě výrazně zlepšila a letový plán nebyl zásadně omezen. S rozmary zimního počasí se potýká také Rakousko. Na vnějším vídeňském dálničním okruhu A21 se převrátil slovenský mikrobus a tři ze čtyř cestujících byli zraněni. Podle agentury AP se silnými sněhovými srážkami bojuje také Švýcarsko.

Článek

V sobotu měly údržbářské čety na mnichovském letišti plné ruce práce, aby udržely dráhy provozuschopné. Protože úklid ranveje trval pokaždé zhruba 25 minut a další čas si vyžádalo odmrazování letadel, muselo být zrušeno na 130 letů, což se dotklo i spojů s Prahou. Dalších 220 letů odstartovalo s více než hodinovým zpožděním. V nedělním letovém plánu mnichovského letiště bylo odřeknuto jen několik letů.

Kvůli kluzkým silnicím má bavorská policie přes víkend nahlášeny desítky nehod. Ačkoli většina takových kolizí skončila jen poničenými plechy, policie eviduje i tragickou nehodu. Při srážce dvou aut na zasněžené silnici u hornobavorského města Bad Tölz zemřel 19letý muž. Další čtyři lidé utrpěli zranění, dva z nich jsou ve vážném stavu.

Laviny zabíjely

V horách stále hrozí vysoké lavinové nebezpečí. V Chiemgauských Alpách na jihovýchodě Bavorska v sobotu zahynula 20letá žena, kterou na hoře Teisenberg zasypala sněhová masa.

V Schoppernau na západě Rakouska v neděli lavina usmrtila německého lyžaře, informovala agentura APA. Muž narozený roku 1992 byl navzdory varování mimo zabezpečené sjezdovky. Jeho kolega ho ještě ze sněhové masy vyhrabal, muž ale přesto na místě zemřel.

Laviny hrozí ve všech německých alpských regionech, kde na vrcholcích hor napadlo až 40 centimetrů nového sněhu.

V pondělí by už mělo sněžení na jihu Německa zeslábnout a na severozápadě země by se měla projevit tlaková níže Benjamin s teplotami mezi čtyřmi a osmi stupni a deštěm. Od noci z pondělí na úterý by se měly srážky rozšířit na celé Německo, v horských oblastech mají být sněhové.

V některých obcích na jihu Bavorska v pondělí děti nemusí kvůli masám sněhu do školy. Platí to částečně o okresech Miesbach, Traunstein a Bad Tölz-Wolfratshausen. V okrese Ostallgäu a v Lindau odpadá veškeré vyučování.

Sníh uvěznil v rakouské vesnici na 600 lidí

Zimní počasí vyvolává problémy také v Rakousku, kde rovněž hrozí laviny. Kvůli uzavírkám silnic, které si vynutilo špatné počasí, hrozí v alpských regionech zácpy. V Bischofshofenu, kde v neděli vrcholilo turné čtyř můstků ve skocích na lyžích, pořadatelé v sobotu zrušili kvalifikaci.

Rakouská televize ORF potvrdila, že na 600 obyvatel a turistů je kvůli uzavírkám silnic nadále uvězněno ve vesnici Sölktal. Vrtulník rakouské armády tam v neděli dopravil některé zásoby.

Na vnějším vídeňském městském okruhu A21 se v noci na neděli převrátil na bok slovenský mikrobus se čtyřmi cestujícími. Tři z nich utrpěli zranění, informovala policie. Dvě osoby byly přepraveny do nemocnice v Badenu, další zraněný do Meidlingu. Podle hasičů se nehoda stala za hustého sněžení a na mokré vozovce. Zásahové síly postavily vozidlo na kola s pomocí jeřábu a odklidily ho.

Kvůli trvale špatnému počasí v horním Štýrsku musely v neděli odpoledne armáda a policie podle agentury APA zastavit průzkumné a zaopatřovací lety vrtulníky.

Vybavit se trpělivostí v Rakousku i Německu musí také cestující na železnici. V Bavorsku mají vlaky problémy především na jihu a západě této německé spolkové země. Například v oblasti Allgäu nebo ve směru bavorského města Garmisch-Partenkirchen musely být tratě uzavřeny.

V salcburském Leogangu v neděli brzy ráno na čtyři hodiny uvízl noční spoj rakouských drah ÖBB s 300 cestujícími. Strom zde spadl na vedení a do překážky následně narazila souprava, při nehodě nebyl podle agentury APA nikdo zraněn.

Sníh a padající stromy poničily také elektrické vedení na několika místech Horních a Dolních Rakous, kde zůstalo bez proudu okolo 15 tisíc domácností. Energetikům se během neděle postupně podařilo velkou část odběratelů opět připojit.

Reklama

Doporučované