Hlavní obsah

Pláže i citrusové plody pokryl sníh a led, v Řecku naměřili rekordních –23 stupňů

V Řecku naměřili rekordních –23 stupňů.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Mrazivé zimní počasí a nízké teploty, které už několik dní sužují Evropu, ochromily také Řecko. Teploty v zemi klesly na rekordních –23 stupňů Celsia.

Článek

Na severu Řecka zaznamenali takto nízké teploty vůbec poprvé v historii, jak píše britský The Independent. Ve městě Florina tak počasí výrazně narušilo silniční, železniční a autobusovou dopravu.

Sníh a mráz způsobily problémy už na začátku ledna, kdy kvůli počasí muselo svůj provoz omezit i mezinárodní letiště v Soluni. Kvůli husté oblačnosti letiště odklonilo nejméně pět letů a další dva zrušilo, čekáním na spoj strávily na místě noc stovky lidí. Meteorologové varovali, že přívaly sněhu mohou překvapit i obyvatele také ve středním Řecku.

Lidé v Athénách se museli potýkat s náledím, mnoho cest a silnic se tak stalo nesjízdnými. Nejdůležitější severojižní dálnici mezi Athénami a Soluní musela policie kvůli zledovatělé vozovce na dvou místech uzavřít. Podle agentury DPA byla v regionu z důvodu bezpečnosti uzavřena většina škol. Sníh se objevil i na řeckých plážích. Silné deště a sněžení pak zasáhly například i středomořský ostrov Kypr.

Během posledního týdne bylo v Evropě zaznamenáno nejméně 14 úmrtí, které souvisí s aktuálním počasím. V rakouských i německých Alpách s dalším sněžením stále roste nebezpečí lavin. V některých částech Rakouska už platí nejvyšší stupeň. Řada rakouských skiresortů jako Hochkar, Lackenhof nebo Maiszinken musela být uzavřena.

Reklama

Související témata:

Doporučované