Hlavní obsah

Středověk neskončil… „Řekli, že musí zkrotit naše sexuální touhy,“ říká žena, jíž v sedmi provedli obřízku

Středověký zvyk dál na severu Kavkazu mrzačí dívky.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odstranění některých částí vnějších pohlavních orgánů žen je – i když to ruští politici popírají – především v severní části Kavkazu v Dagestánu stále relativně častou praxí. Jde o středověký zvyk, který přežívá v řadě místních muslimských komunit.

Článek

Třicetiletá Madina patří mezi tisíce žen v převážně muslimy obývaném ruském Dagestánu, jejichž pohlavní orgány byly zmrzačeny. Za podmínky, že nebude odhalena její identita, byla ochotná se novinářům svěřit s tím, že jí bylo teprve 7 let, kdy na ní byla operace provedena.

„Řekli nám, že se to musí udělat, aby byly zkroceny naše sexuální představy a touhy."

Tato praxe byla ve vesnici v severním Kavkazu, kde Madina žila, tak zakořeněná, že o ní nikdy nezapochybovala a dokonce se snažila nechat sama obřezat, aniž by o tom řekla rodičům.

„Může to být šokující, ale ten zákrok mi udělali dvakrát. Poprvé to provedla žena. Každý k ní chodil. Ani jsem to své matce neřekla."

Rusko zakázalo tzv. ženskou obřízku až v roce 2016, a to i na základě žádosti OSN, která argumentovala porušováním lidských práv. Ruský parlament před dvěma lety přijal zákon, který kriminalizuje operace, při kterých se provádí zmrzačení ženských pohlavních orgánů – a to trestem odnětí svobody až na 10 let. Nedávná zpráva moskevské občansko-právní organizace ale odhaluje, že se ženská obřízka provádí nadále, a to i na tříletých dívkách a často v nehygienických podmínkách.

I Madina přiznává, že ani ona kvůli tomuto zákonu svůj přístup ke kontroverzní tradici nezmění. „Já osobně to udělám i své dceři. Je jí teď 5 let. Nechám ji obřezat, až jí bude 7."

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované