Hlavní obsah

Střelec z Texasu byl v psychiatrické léčebně. Přesto si legálně pořídil zbraň

Střelec z Texasu byl v psychiatrické léčebně (video:AP).

 

Reklama

Střelec, který v neděli v texaském kostele zavraždil 26 lidí, byl v minulosti umístěn do psychiatrické léčebny. Nakrátko z ní také utekl. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Bývalý příslušník vojenského letectva Devin Kelley vyhrožoval podle agentury AP i svým nadřízeným smrtí. Policie stále hledá motiv krveprolití. Útočník si pro něj zvolil kostel, kam chodili příbuzní jeho bývalé ženy.

Americká policie i média se dva dny po nejhorším masakru střelnou zbraní v dějinách Texasu snaží v minulosti šestadvacetiletého muže najít indicie, které by pomohly vysvětlit jeho jednání. Kelley, který od roku 2010 sloužil u letectva, se podle policejní zprávy zveřejněné texaskou televizí KPRC-TV pokusil před pěti lety pronést na základnu nedovolené střelné zbraně.

Poté, co vyhrožoval svým nadřízeným smrtí, byl umístěn v ústavu pro duševně choré ve státě Nové Mexiko, odkud se mu nakrátko podařilo uprchnout, než ho objevila policie. Po čase byl z léčebny propuštěn.

Kelley v baptistickém kostele v texaském městečku Sutherland Springs postřílel 26 lidí včetně několika malých dětí a dalších 20 lidí zranil. Z kostela se pokusil ujet, pronásledovali jej však dva ozbrojení místní obyvatelé. Po krátké přestřelce a havárii se podle policie sám zastřelil.

V roce 2012 byl vojenským soudem shledán vinným z násilí na manželce a dítěti a potrestán ročním vězením. Také byl degradován a nakonec v roce 2014 z letectva propuštěn. Manželka se s ním následně rozvedla.

Kelley podle federálního zákona jako člověk trestaný za násilný čin neměl mít možnost legálně se dostat ke zbrani. Letectvo ale nezaneslo informace o jeho trestu do kontrolního systému zájemců o koupi zbraní. Proto si mohl pořídit poloautomatickou pušku, se kterou vtrhl na bohoslužbu.

Republikánský senátor John Cornyn oznámil, že hodlá předložit návrh zákona, který by zajistil, aby všechny federální úřady uváděly údaje o trestech do zmíněné databáze.

Reklama

Doporučované