Hlavní obsah

Byla to náhoda. Texasan jel kolem kostela, kde střílel útočník. Pak ho sám pronásledoval

Muž popisuje, jak pronásledoval střelce z texaského kostela.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Poté, co se dal texaský střelec po nedělním masakru na útěk, nastala automobilová honička. Útočníka začal pronásledovat kolemjdoucí Johnnie Langendorff a spolu s dalším mužem se snažil agresora zastavit pomocí střelných zbraní.

Článek

Johnnie Langendorff, který pronásledoval texaského útočníka Devina Kelleyho, věří, že udělal správnou věc. „Místní ke mně přišel, naskočil ke mně do auta a řekl mi, že ten muž právě střílel v kostele a že ho musíme dostat,“ popsal situaci Langendorff pro americká média.

Když útočníkův automobil skončil v příkopě, Kelley už nebyl naživu. Langendorff doufá, že všichni, kterých se tato událost dotkla, budou v noci spát o něco lépe, protože budou vědět, že muž je mrtvý.

Kostel vypadal hůř než válečná zóna

Události se věnoval také zpravodajský server Daily Beast, který sesbíral několik svědectví. Jen 20 minut před nejkrvavější hromadnou střelbou v dějinách Texasu se mladí členové kongregace učili příběh o bohu, který poskytl chléb izraelitům, když ho nejvíc potřebovali, a o tom, jak je důležité mít pevnou víru v náročných chvílích. Nikdo v kostele neměl tušení, jak brzy se tato lekce prolne do skutečnosti.

Tim Montgomery ze Sutherland Springs, starší diákon, v neděli návštěvu kostela vynechal, což se u tohoto veterána z vietnamské války stávalo jen zřídka. Ale ani mise ve vietnamské válce ho nepřipravila na krev a mrtvá těla, která v kostele našel.

„Vypadalo to tam hůř než ve válečné zóně. Byl jsem ve válce, ale nic takového jsem tam neviděl. Bylo to strašlivé,“ řekl Montgomery, jenž na místo dorazil zhruba 15 minut poté, co utichla střelba. Hledal svou manželku Ann, které se podařilo vyváznout bez zranění.

Na bohoslužby si bude nosit zbraň

Přátelé Kelly Eoufové takové štěstí neměli. „Jedna z mých nejdražších kamarádek Karla Holcombeová a její manžel byli zabiti,“ řekla Eoufová z nedalekého městečka Stockdale. „A nejen to. Jejich syn byl vážně zraněn a jeho manželka, která byla těhotná, zabita. Jak mi tohle může někdo vysvětlit?“

Ray Koenig, který v této oblasti prožil celých svých 82 let, řekl, že místní lidé u sebe často nosí střelné zbraně a nože, ale nikdo by si ani ve snu nedokázal představit, že by je někdo mohl napadnout, zatímco se modlí. „Můžete se vsadit, že odteď se budu snažit s sebou pokaždé do kostela pronést zbraň,“ dodal.

Do kostela chodí čtvrtina městečka

Sutherland Springs je malé texaské městečko. Při jízdě autem stačí mrknout a minete ho. Mají tu jednu hlavní ulici, žádné semafory a tři základní orientační body - poštu, komunitní středisko a kostel.

Leží zhruba 50 kilometrů od San Antonia a žije tu necelých 500 obyvatel. A nedá se ani říct, že by tu měli největší baptistický kostel v okolí 15 kilometrů. To, co tu naopak mají, je oddaná baptistická kongregace čítající více než 100 členů, tedy čtvrtinu všech obyvatel Sutherland Springs.

Tuto neděli ale byly kostelní lavice zaplněné jen z poloviny, což se stává zřídka, dodal Montgomery. Čtyři rodiny z kongregace byly mimo město včetně pastora Franka Pomeroye a jeho manželky Sherri. Montgomery odhadl, že na ranní bohoslužbu přišlo asi 50 lidí. Z nich 26 zemřelo, dvě desítky dalších utrpěly zranění.

Střelba v kostele v Texasu si vyžádala 26 obětí. Vrahem byl bývalý příslušník amerického letectvaVideo: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované