Hlavní obsah

Střet v koalici: Navzdory Pirátům vyměnila Praha další vedení své firmy

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Vedení Prahy udělalo změny v představenstvu další městské firmy.

Reklama

Do představenstva Pražské vodohospodářské společnosti usedne Pavel Válek. Ten pracoval i pro firmu, která vydělává na tom, že prodává lidem v Praze pitnou vodu.

Článek

Pražská koalice udělala změny v další městské firmě. Tentokrát vyměnila členy představenstva v Pražské vodohospodářské společnosti.

Podle informací Seznamu do něj dozorčí rada v pátek zvolila Pavla Válka a Ludvíka Nesnídala. Naopak z představenstva odvolala současného předsedu představenstva Petra Žejdlíka.

Návrh na jmenování Válka prošel i přesto, že pro něj zástupci Pirátů nehlasovali. Válek a Nesnídal, jak Seznamu potvrdilo několik členů dozorčí rady, byli zvoleni pěti hlasy zástupců koalice Spojených sil pro Prahu a Prahy Sobě.

Rozhovor s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem.Video: Seznam Zprávy

Důvodem, proč Piráti pro Válka nehlasovali, byl mimo jiné fakt, že působí také ve firmě Grant Thornton Advisory, která pracovala pro francouzskou společnost Veolia.

Tedy pro firmu, která vydělává na tom, že prodává lidem v Praze pitnou vodu právě přes vodovodní síť Pražské vodohospodářské společnosti.

Válek však to, že by se nyní dostal do střetu zájmů, odmítá. „Vždy jsem hájil zájmy klientů, pro které jsem pracoval. Budu stoprocentně hájit zájmy Pražské vodohospodářské společnosti a udělám vše proto, abych jakýkoli sebemenší střet zájmů vyloučil,“ uvedl Válek.

Se změnami vedle Pirátů nesouhlasí ani zastupitel za ANO a člen dozorčí rady Ondřej Prokop.

„Praha přišla o skvělého a zkušeného manažera. Ředitel Žejdlík udělal obrovský kus práce, byl u celé stavby nové čističky, která v ČR nemá obdoby,“ uvedl Prokop.

Nesnídal byl dosud ředitelem Vodáren Plzeň, které do roku 2015 také spoluvlastnila společnost Veolia.

Oba nové členy do představenstva podle lídra koalice Spojených sil Jiřího Pospíšila nominoval náměstek primátora Petr Hlubuček. Ten nechtěl rozhodnutí za členy dozorčí rady komentovat.

„Ukazuje se, že jediným cílem kolegy Hlubučka je, aby si nové vedení dosadilo svého člověka, bez ohledu na nezpochybnitelné manažerské kvality pana Žejdlíka,“ doplnil Prokop.

Pražská vodohospodářská společnost je stoprocentně vlastněná Prahou.

Reklama

Doporučované