Hlavní obsah

Nová pražská koalice chystá odvolání šéfa dopravního podniku

Kdo rozhodne o odvolání Martina Gillara?Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další působení Martina Gillara v čele největší městské firmy by měla ve středu řešit dozorčí rada.

Článek

V největší pražské městské firmě – v dopravním podniku, který hospodaří se zhruba 14 miliardami korun ročně – se schyluje k odvolání ředitele Martina Gillara.

Už ve středu by jeho konec, jak Seznamu potvrdilo několik zdrojů, měla řešit dozorčí rada. Ta tento týden zasedne vůbec poprvé v novém složení poté, co si do ní své členy po volbách vybrala nová pražská koalice.

Podle politiků z vedení radnice panuje na odvolání Martina Gillara shoda. Do čela dopravního podniku se dostal v éře primátorky Adriany Krnáčové.

Gillar na dotaz Seznamu řekl, že o tom, že by se chystalo jeho odvolání, neví. „Žádné takové informace nemám a s nikým jsem o mém odvolání nejednal,“ řekl.

Jak bývalá koalice řešila spor kvůli stavbě metra D.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

O jeho konci se však v zákulisí mluví několik týdnů.

Nic se na tom nezměnilo ani poté, co se setkal s novým primátorem Zdeňkem Hřibem, jemuž podle politiků obeznámených s jednáním sliboval Martin Gillar změny, když v čele dopravního podniku zůstane. Jedním ze slibů bylo například to, že urychlí stavbu metra D.

Jenže Pirátům i dalším koaličním stranám vadily třeba Gillarovy vazby na advokáta Květoslava Hlínu, který v minulosti pracoval i pro Agrofert – firmu spojenou s premiérem Andrejem Babišem.

Hlína se jako právník dopravního podniku účastnil řady klíčových jednání a nový náměstek primátora Adam Scheinherr už dal Gillarovi pokyn, aby spolupráci s Hlínou snížil na minimum.

Koalice se podle informací Seznamu také shodla, že v představenstvu dopravního podniku skončí vedle ředitele Gillara ještě Tomáš Kaas. Naopak by do něj měli být jmenováni tři noví zástupci: Filip Tulák, Pavel Procházka a také Petr Witowski.

Ten by pak mohl Gillara v čele dopravního podniku nahradit.

Jména lidí, kteří usednou v představenstvu, by se však mohla ještě změnit. Část politiků totiž minimálně s jedním z navržených jmen má problém.

Před prvním zasedáním dozorčí rady bylo ještě třeba vyřídit stížnosti na volby do tohoto orgánu. Své zástupce do rady jmenovali také odboráři, jenže volby byly poté napadeny.

„Odvolání byla vyřízena a odmítnuta,“ řekl Scheinherr, který by se měl stát zároveň předsedou dozorčí rady.

„Středeční zasedání dozorčí rady může proběhnout bez omezení,“ potvrdila mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Změny ve čtyřech městských firmách

Ke změnám v městkých firmách došlu podle ČTK už v úterý, kdy pražští radní odvolali a zvolili nové členy dozorčích rad. Konkrétně jde o čtyři firmy. Změny se dotkly společností Operátor ICT, Kolektory Praha, Obecní dům a Pražská vodohospodářská společnost (PVS).

Společnost Operátor ICT vznikla v uplynulém volebním období a na starosti má informační technologie a ICT. Z její dozorčí rady byla odvolána pětice členů. Mezi nimi je například bývalý pražský zastupitel a současný šéf městské firmy Technologie hlavního města Tomáš Jílek. Odvolané členy nahradila pětice nových. Stejný počet členů byl odvolán z dozorčího orgánu společnosti Kolektory Praha. V tomto případě ale radní dovolili pouze tři členy, další místa jsou zatím neobsazena.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) řekl ČTK, že v PVS a Kolektorech nabídla koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu místa v dozorčích radách opozičním ODS a ANO. V PVS tak podle něj bude zastupitel Ondřej Prokop (ANO). „Místo v dozorčí radě Kolektorů Praha připadne ODS,“ dodal Hlubuček. Jeho jméno zatím není známo.

Reklama

Doporučované