Hlavní obsah

„Úchylárna této doby,“ popsal stříbrný Rohan ceremoniál. Pak mu ujel autobus

Foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth, ČTK

Kanoista Lukáš Rohan se stříbrnou medailí.

Reklama

Český kanoista Lukáš Rohan vybojoval v Tokiu stříbrnou medaili. Jde o první úspěch české výpravy na olympiádě v Japonsku. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, co pro něj druhé místo znamená i jak mu kvůli němu ujel autobus.

Článek

Kanoista Lukáš Rohan získal na olympijských hrách v Tokiu stříbrnou medaili ve vodním slalomu. Pro Česko je to první medaile z turnaje. Šestadvacetiletého Rohana porazil jen Slovinec Benjamin Savšek. První český medailista řekl reportérovi Seznam Zpráv přímo v Tokiu, co pro něj úspěch znamená a jak bude slavit.

Jak vnímáte to, že jste první českým medailistou v Tokiu?

Je to naprostá paráda. Já si asi nejvíc cením toho, že česká single kánoe čekala na medaili z olympiády 25 let. Troufám si říct, že kluci přede mnou byli někdy i lepší než já letos, ale měli i trochu smůlu a chyběl tomu kousek. Mně to teď vyšlo. Takže tato medaile je i pro ně. Ukazuje to, že česká single kánoe se vrací tam, kam patří, a že se blýská na lepší časy.

Věřil jste po jízdě, že se umístíte na stupni vítězů?

Po dojetí jsem byl opravdu spokojený s jízdou a věděl jsem, že jsem udělal maximum. Ať by to dopadlo jakkoliv, bych byl s výkonem spokojený. Nebyl jsem nervózní, ani jsem to neprožíval. Sledoval jsem, jak kluci pojedou za mnou. Ale přiznám se, že jsem věřil tomu, že ti nejlepší jeli spíš přede mnou, než po mě. Takže jsem si říkal, že když jsem dojel jako druhý, tak by to na tu medaili mohlo vyjít.

Jste rád, že jste navázal na svého otce, který je dvojnásobným stříbrným olympijským medailistou a který vás trénuje?

Jeho reakce v cíli byla první. My jsme se shodli na tom, že jsme spokojení s tou jízdou, a to bylo to hlavní. Mým cílem bylo dojet finálovou jízdu do cíle a říct si: Jo, tak tohle stálo za to a jsem s tím spokojený. A to se mi povedlo. Toho si aktuálně cením nejvíc.

Jak jste vnímal, že jste si medaili dal kolem krku sám?

Jo, tak to je taková úchylárna této doby. Já už jsem to zažil vloni na mistrovství Evropy. Tu radost to tolik nekazí, spíš mě mrzí, že kdyby to proběhlo za normálních okolností a byly tady narvané tribuny, vyhlášení a celý závod by byl úplně na jiné úrovni a ten zážitek by byl úplně jiný. Musíme to brát tak, jak to je, a být rádi, že olympiáda vůbec proběhla.

Chybí vám tedy v Tokiu diváci?

Jednoznačně. Myslím si, že kdyby tady diváci byli, tak bych mohl jet třeba ještě lépe. Ale to nechci tak troufale říkat. Rozhodně, když už jsem se na olympiádu kvalifikoval a v našem sportu je to těžké, tak jsem se těšil, že tady budu závodit před tisícovkami fanoušků, což v našem sportu bohužel není běžná záležitost. Nejlepší atmosféra je jednoznačně v Tróji, kde jsou dva tisíce lidí. Takže na to jsem se těšil, ale dopředu jsem tušil, že to tady nebude úplně takové, jak jsem si představoval.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Jaké máte reakce od rodiny a fanoušků?

Je jich strašně moc, nedokázal jsem se jimi zatím vůbec prohrabat. Po jízdě jsem tři hodiny jen tak někde chodil, bylo to tady náročné logisticky a potom jsem šel na antidopingovou kontrolu. Až teď jsem se dostal k mobilu a čekáme ještě na závodišti na odvoz, který nás vezme domů. Všechny předem napsané rozpisy autobusů už odjely, tak doufáme, že nás tady nezapomněli a dostaneme se do vesnice.

Budete večer slavit?

Vodní slalomáři budou ještě závodit. A já je nechci vůbec rušit, naopak, já jsem teď jejich největší fanoušek, když bude něco potřeba. Nějaké pivo si určitě dám, ale větší oslavy přijdou až doma.

Fotogalerie: Stříbrní Rohanové - syn Lukáš a otec Jiří

+6

Reklama

Doporučované