Hlavní obsah

Stroj na peníze z Bruselu sahal vysoko. Jeho popisování právě začalo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ochranka hlídá vstup do soudní síně litoměřického soudu před zahájením procesu, v němž je 27 lidí obžalováno z podvodů při rozdělování dotací.

Reklama

aktualizováno •

Soud v Litoměřicích otevřel mimořádný dotační případ. Měl by popsat, jak se na severozápadě Čech rozdělovaly peníze Evropské unie. Obžalovaných je 27, škoda je vyčíslena na 10 miliard.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po několika odkladech začal v úterý soudní proces, který je svým rozsahem mimořádný.

Jde o případ, v němž krajský soudce Jiří Blažek bude rozhodovat, zda se na severozápadě Čech ve velkém rozsahu podvádělo při rozdělování dotací z Evropské unie, jak to za několik let vyšetřování popsali detektivové a obžaloba.

V kauze čelí obžalobě 27 lidí včetně řady kdysi velmi vlivných postav severozápadního regionu. Před soudem stanou někdejší vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek, trojice bývalých hejtmanů Jana Vaňhová, Jiří Šulc a Josef Novotný a také další někdejší politici z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Prvního jednání se nakonec zúčastnili téměř všichni, pouze pět obžalovaných se v úterý omluvilo. Nedorazil například bývalý ústecký hejtman Jiří Šulc, který je podle svého obhájce Daniela Voláka vážně nemocný, a tak by se jeho případem měl soud zabývat samostatně.

+22

Stát – ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj – tvrdí, že v tomto případě byla způsobena škoda ve výši okolo deseti miliard korun.

Případem se měl soud začít zabývat už v září, ale nakonec jednání zrušil. Důvodem bylo to, že jeden obhájce navrhl, aby kauzu neřešil Krajský soud v Ústí nad Labem, ale zabýval se jí Městský soud v Praze.

Dosud ale tato otázka nebyla vyřešena. A tak nebylo až do poslední chvíle jisté, zda se bude jednání konat, nebo bude opět odročeno na jiný termín.

Na začátku úterního soudního jednání advokát Jiří Schüller, který zastupuje Petra Navrátila, dal opět námitku na podjatost. Tentokrát uvedl, že předseda senátu Jiří Blažek není podle něho nestranný. Blažek to však odmítl. „Tato věc nebyla senátu odňata,“ zdůvodnil mimo jiné předseda senátu, proč podle něho mohlo v úterý toto jednání začít.

Před 11. hodinou pak začal státní zástupce Tomáš Minx číst obžalobu. Během úterý ji četl zhruba tři hodiny a ve čtení bude pokračovat ještě ve středu.

Celá tato obžaloba čítá téměř 700 stran. Mimo jiné se v ní popisuje, jak z veřejné podpory fondů Evropské unie bohatly společnosti, v nichž přímo působili Novák a Ježek nebo jejich příbuzní. Anebo jejich obchodní partneři.

Aktéři pak podle obžaloby ovlivňovali, kdo dotace z Evropské unie dostane. S vyšetřovateli spolupracuje bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Kušnierz. Další obžalovaní ale vinu odmítají.

Obžaloba v této kauze zmiňuje také jako důležitý důkaz odposlech z dubna 2012. Mluví na něm Jana Vaňhová a její advokátka Marie Benešová, která je nyní za hnutí ANO ministryní spravedlnosti.

Podle žalobce Vaňhová advokátce Benešové potvrzuje, že u řady dotovaných projektů docházelo k trestné činnosti. A že o dotacích z Evropské unie pro některé konkrétní akce bylo rozhodnuto předem.

Krátce předtím, než se začne soud v kauze řešit, došlo právě v případě Vaňhové k dílčímu rozhodnutí. Vrchní soud v Praze téměř po pěti letech odblokoval bývalé hejtmance její bankovní účty.

Pro Seznam Zprávy to potvrdil její advokát Jaroslav Beneš. „Vrchní soud usnesením rozhodl o zrušení rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem o zamítnutí stížnosti Jany Vaňhové na odblokování majetku. V reálu tedy došlo k odblokování bankovních účtů klientky,“ doplnil Beneš.

Reklama

Doporučované