Hlavní obsah

Student, který psal Zemanovi: Nikdy jsem nebyl nejpomalejší vůz v koloně

Student, který psal Zemanovi: Nikdy jsem nebyl nejpomalejší vůz v koloně.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

Čekám, jaký vliv bude mít brexit na moje studium, říká Ján Michalčák, student politologie na University College London.

Článek

Studovat politologii v Londýně je trefa. Zvlášť v posledních letech, protože Velká Británie vám kromě nejlepších kapacit v oboru nabídne - jak se kdysi říkalo - jedinečné propojení teorie s praxí.

A tak Ján Michalčák, dvaadvacetiletý český student, od svého příjezdu do Londýna před dvěma lety už zažil zblízka opravdu historické události: Referendum o nezávislosti Skotska. Parlamentní volby loni v květnu. A hlavně hlasování o brexitu v červnu 2016, kterým Britové zaskočili celou Evropu.

„Kdyby se někdo před rokem zeptal, co čekám od roku 2016, rozhodně bych neřekl, že brexit a zvolení Trumpa," říká Ján Michalčák při rozhovoru na pražském Letišti Václava Havla, odkud na začátku ledna znova odletí za studiem do Anglie. „Je to důležité i pro mě osobně, od roku 2017 čekám, že se snad konečně vyjasní, jak přesně bude brexit vypadat a jaký vliv to třeba bude mít na moje studium."

Český student napsal před dvěma lety z Londýna otevřený dopis prezidentu Zemanovi kvůli jeho výrokům o společném vzdělávání „zdravých dětí s těmi s nějakým handicapem". Sám to zná, narodil se s lehčí formou dětské mozkové obrny, ale jak napsal prezidentovi - a jak koneckonců dosvědčují jeho studijní úspěchy - jako „nejpomalejší vůz v koloně", který zdržuje všechny ostatní, se nikdy necítil.

Upoutávka na debatu Budoucí Česko

Rok 2017 bude pro Jána Michalčáka velmi důležitý: Dokončí svá bakalářská studia a pokusí se pokračovat i v magisterském cyklu. „Je to samozřejmě i otázka peněz," připouští. Bez finanční podpory nadací manželů Bakalových a Kellnerových by si samozřejmě studium v Londýně dovolit nemohl.

A ještě jedna věc bude pro Jána v přicházejícím roce mimořádně důležitá: Získá jeho oblíbený fotbalový klub Arsenal s Petrem Čechem v bráně konečně po 13 letech zase mistrovský titul? Zatím to nevypadá úplně nadějně, což ví i Ján. Ale koneckonců, v roce 2016 se všechny jisté předpovědi výsledků mýlily.

Debata Budoucí Česko

Ján Michalčák je jedním ze šesti hostů, které Seznam pozval na speciální debatu Budoucí Česko. Lidé pod 30 let, úspěšní ve svém oboru, zde budou mluvit o úspěších roku 2016 a očekáváních od roku 2017. První část debaty uvidíte na Seznam Zprávy 28. prosince.

Reklama

Doporučované