Hlavní obsah

Studenti nocují na UK, aby vyhnali rektora Zimu z funkce

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

Reklama

Na mrtvé planetě není vzdělání – hlásá jeden z transparentů studentů z iniciativy Univerzita za klima. Ti obsadili vstupní halu rektorátu Univerzity Karlovy v pražském Karolinu, kde ze středy na čtvrtek přenocovali a spát tam budou i v noci na pátek. Předmětem stávky ale není pouze boj proti neekologickému zacházení na akademické půdě. Protest míří výše – k rektoru Tomáši Zimovi.

Článek

Zhruba dvacet studentů přenocovalo v Karolinu, aby vyjádřili nesouhlas s vedením univerzity. Požadavek zní jasně – rezignace rektora Tomáše Zimy. Jedině jeho odstoupením se podle studentů dají začít řešit otázky klimatu.

„Místo toho, aby (Tomáš Zima) posiloval důvěryhodnost vědy v očích veřejnosti, vědu svým jednáním diskredituje a prostředků univerzity využívá k vlastnímu zviditelnění,” řekla jedna ze studentek na tiskové konferenci.

„Platí, že vstupní hala Karolina bude pro několik mladých lidí, kteří zde chtějí protestně přespat, otevřena i dnes. Univerzita Karlova nabídla této skupině diskusi na Akademickém senátu UK. Pevně věřím, že jim jde o skutečnou diskusi a řešení problémů,“ vyjádřil se pro Seznam Zima.

Odvolat může jen prezident

Postup k odvolání rektora není tak jednoduchý. „Jediný člověk, který může odvolat rektora, je prezident republiky. Akademický senát pouze vysloví svoji danou většinu, předá to prezidentu republiky a ten musí konat,” řekl předseda Akademického senátu UK František Zahálek.

Proces se ale může zahájit i třeba stávkami z řad nespokojených studentů. Ti ovšem musí sehnat dostatečnou podporu Akademického senátu fakulty, nebo podporu senátorů Velkého senátu.

Zahálek zároveň uvedl, že Akademický senát na žádné fakultě o návrhu na odvolání rektora nejednal. „Nevnímám žádné náznaky, že by se diskutovalo o tom, kolik senátorů už je pro zahájení procesu odvolání,” řekl.

Podle prorektora Jana Konvalinky by se studenti měli zapojit hlavně do diskuzí akademických senátů svých fakult. Právo na vyjádření jejich názoru ale respektoval.

Nutno podotknout, že univerzita čítá asi 45 tisíc studentů. Noční stávky se zúčastnilo zhruba 30 z nich. Studenti tvrdí, že nesouhlas zaznamenávají jak na uměleckých, tak matematicko-fyzikálních i humanitních oborech. Na výzvě k odvolání rektora se podle nich podíleli studenti nejen z Prahy, ale i Brna, Olomouce a dalších měst.

Zima uvedl, že vítá kritickou diskuzi a klimatické změny považuje za velmi závažný problém a na rektorát se zašel podívat osobně ve středu. Podle něj ale stávkující o konstruktivní debatu neměli zájem.

Na to mají jiný názor protestující studenti. Podle nich se Zimou debatovali zhruba půlhodinku, ale rektor si prý nebyl schopen obhájit svá slova. Pak údajně odešel s tím, že rezignovat nebude.

Studenti Zimovi vyčetli hlavně spolupráci univerzity s úvěrovou společností Home Credit. Ta se zavázala univerzitu financovat po dobu tří let částkou půl milionu korun. Home Credit od smlouvy nakonec odstoupil kvůli kritice.

Reklama

Doporučované