Hlavní obsah

Studenti položili před MŠMT svíčky proti ohlášené úpravě maturit

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Před budovu Ministerstva školství v Praze dnes položilo několik stovek studentů svíčky jako symbol nesouhlasu s letošními maturitami. Protestovali tak proti tomu, že úřad nechce zrušit ústní část zkoušky.

Článek

Studenti mohli na místo přicházet postupně po celý den, aby se s ohledem na protiepidemická opatření nesešli na místě najednou. Akci pořádala studentská iniciativa Spravedlivá maturita s pomocí iniciativy NE:BRZO.

Podle Jiřího Daniela Trávníčka z iniciativy NE:BRZO přišlo dopoledne k ministerstvu 100 až 200 lidí. Více studentů dorazilo odpoledne po skončení distanční výuky. Od rána do večera tak podle Trávníčka přineslo svíčky 600 až 700 maturantů. Podobné množství už předtím slíbilo účast na akci na Facebooku, dalších 1200 uvedlo, že se o akci zajímá. Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 72.751 studentů, kteří mají jít ke zkoušce poprvé.

Plaga minulý týden oznámil, že se u maturit na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. U didaktických testů se prodlouží čas a ústní zkoušky zůstanou. Praktické zkoušky budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto, stejně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli epidemii nemůže ve školách konat.

Zástupcům iniciativy NE:BRZO vadí podle Trávníčka nejvíc zachování ústních zkoušek, a to hlavně jejich praktické části. „Nejsme adekvátně připraveni na maturitní zkoušky a již je příliš pozdě a nestihneme všechno učivo dohnat,“ stálo na jednom ze vzkazů, které studenti položili ke svíčkám. Podle Trávníčka ministr studenty přehlíží a nekomunikuje s nimi, ačkoli jeho průzkum na Instagramu ukázal, že by nejvíc uvítali právě zrušení ústní části maturit.

V poledne na protest přicházeli před ministerstvo jednotlivci nebo dvojice studentů, kteří po zapálení svíčky místo zase rychle opouštěli. Kolem 18:00 se před budovou úřadu shromáždilo asi 40 mladých lidí. Část z nich si přála, aby za nimi přišel ministr školství Robert Plaga (za ANO). Pod zhasnutými okny úřadu skandovali „Plaga ven!“. Po chvíli se ale zase postupně začali rozcházet.

Zástupci středoškoláků již dříve poukazovali také na to, že k větším změnám nebo i rušení maturit přistoupily i jiné státy. Názory mezi maturanty ale od začátku nebyly jednotné. Zatímco někteří si přáli úplné zrušení zkoušek, podle jiných by tak maturita ztratila na hodnotě, proto raději žádné změny nechtěli. Další žádali třeba zrušení didaktických testů. Zástupci ředitelů středních škol označili minulý týden úpravy oznámené ministrem za rozumný kompromis.

Reklama

Doporučované