Hlavní obsah

Studenti střední lesnické školy ve Žluticích vytvořili takzvanou ekozastávku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na hlavní trase mezi Karlovými Vary a Prahou u odbočky na Žlutice je nově ekologická autobusová zastávka. Vytvořili ji studenti střední lesnické školy ze dřeva a zeleně, kteří na projektu pracovali s učiteli i o prázdninách.

Článek

Původní frekventovaná zastávka Hvězda byla ve velmi špatném stavu. Protože ji využívají jak obyvatelé Žlutic a okolních obcí, tak i studenti, kteří do školy často dojíždí ze vzdálených míst, rozhodlo vedení školy, že ji upraví. S nápadem souhlasilo i vedení města, které na projekt poskytlo příspěvek 70 tisíc korun. Během dvouměsíčních příprav muselo vedení školy zajistit i povolení od Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Na vytvoření zastávky se zelenou střechou pracovali od května studenti z oboru lesní mechanizátor, zahradník a lesnictví. „Celou původní zastávku jsme museli odstrojit, využili jsme pouze konstrukce. Připravovali se trámy a desky na střechu, nařezávali jsme určitý počet koláčků ze dřeva. Na střeše je navezená zemina, kde jsou vysázené rostliny, které by měly odolat frekventované silnici, jako například sukulenty nebo netřesky,“ popsala ředitelka školy Radka Stolariková.

Další autobusové zastávky škola zatím upravovat neplánuje. Nyní se chystají učitelé společně s žáky vytvořit venkovní učebnu. „Jak žáky, tak i nás to velmi baví. Ta práce nás ve volných chvílích spojuje,“ uvedla Stolariková.

Reklama

Doporučované