Hlavní obsah

Studenti v Brně chtějí připomenout 17. listopad i v době pandemie

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnští vysokoškolští studenti i přes nynější epidemickou situaci připravují oslavu 17. listopadu. Festival Brněnský sedmnáctý se uskuteční převážně v internetovém prostředí.

Článek

V plánu je živé vysílání debat pamětníků a aktérů listopadových událostí, zpřístupnění archivních materiálů nebo přenos hudebního vystoupení ze studia.

„Loňským festivalem na náměstí Svobody prošlo na 8000 lidí, a to nás utvrzuje ve smyslu vytrvat v naší práci. Druhou vlnu šíření koronaviru bereme se vší vážností, ale představa zrušení oslav 17. listopadu nepřipadá v úvahu,“ řekl hlavní koordinátor Brněnského sedmnáctého Stanislav Čaban, student Janáčkovy akademie múzických umění.

„Letos se proto vše odehraje převážně na našem webu. Rádi bychom ale pro obyvatele Brna vyzdobili náměstí Svobody a za dodržení všech hygienických opatření a bezpečnostních rozestupů chceme ​vyzvat nejen studenty, aby na místě zapalovali svíčky a kladli věnce,“ doplnil Čaban.

Podle dalšího organizátora, studenta Masarykovy univerzity Karla Dolečka, vzrůstá aktivita a zájem studentů o témata spojená s výročími událostí z let 1939 a 1989. „Sametovou revoluci jsme sice nezažili, ale o to víc je pro nás důležité ji připomínat a dávat prostor lidem, kteří v listopadu 89 byli při to​m,“ uvedl Doleček.

Brněnský sedmnáctý vznikl v roce 2017, od té doby se však výrazně rozvinul. Z krátké odpolední pietní akce se postupem času stal kulturní festival, jehož cílem je také podpora občanské společnosti a studentských aktivit.

Reklama

Související témata:

Doporučované