Hlavní obsah

Studie: Brazilská mutace je nakažlivější a způsobuje reinfekce

Foto: Profimedia.cz

Amazonské město Manaus zažilo kvůli brazilské mutaci ochromující druhou vlnu nákazy.

Reklama

Brazilská mutace neboli varianta P.1 je podle první podrobnější studie nakažlivější než jiné kmeny koronaviru. Může také způsobovat opětovnou infekci a hrozí, že bude odolnější vůči některým dosud vyvinutým vakcínám.

Článek

Brazilská mutace, méně známá jako varianta P.1, která byla poprvé objevena v listopadu loňského roku v Brazílii, je přibližně dvakrát nakažlivější než jiné kmeny koronaviru. Podle nové mezinárodní studie také umí obejít imunitu získanou proděláním onemocnění covid-19.

Podle týmu brazilsko-britských vědců je varianta P.1 o 40 až 120 procent nakažlivější než jiné mutace, které byly zaznamenány v Brazílii. Vědci také zjistili, že ze 100 lidí, kteří již nemoc prodělali na jaře, se jich kvůli mutaci P.1 znovu nakazilo 21 až 65 procent. Brazilská mutace by rovněž mohla oslabit účinky dostupných vakcín proti koronaviru.

Varianta budí obavy po celém světě. Prokázala se už ve více než 25 zemích světa včetně Belgie, Švédska a Velké Británie.

Virolog Nuno Faria z Královské univerzity v Londýně začal sledovat koronavirus vloni na jaře se svými kolegy. Virus tehdy těžce zasáhl dvoumilionové město Manaus, které je kvůli své poloze uprostřed deštného pralesa často označováno jako brána do Amazonie. Záběry hromadných hrobů z Manausu tehdy upoutaly celý svět a mělo se za to, že obyvatelé města prakticky získali stádní imunitu.

Vědci proto v létě zkoumali protilátky proti viru SARS-CoV-2 ve vzorcích z manauské krevní banky. Zjistili, že onemocnění covid-19 prodělaly zhruba tři čtvrtiny tamních obyvatel.

I přesto začalo na podzim přibývat nových případů, dokonce víc než během jarní vlny. Vědce napadlo, zda za novou a mnohem horší vlnou nestojí nová, dosud neznámá mutace koronaviru, která může způsobovat reinfekce. Začali proto sekvenovat vir SARS2-CoV a objevili variantu, kterou předtím nikdo nezaznamenal.

Podle vědců se varianta P.1 objevila poprvé 6. listopadu v loňském roce, tedy asi měsíc předtím, než brazilské město Manaus zažilo druhou vlnu nákazy. Během sedmi týdnů připadala mutace P.1 na 87 procent případů. V únoru ovládla město kompletně.

Na konci ledna potvrdili objev nové mutace i vědci v Japonsku, kam se po výletu v Amazonii vrátili čtyři nakažení turisté. Brazilsko-britský tým sdílel poznatky o nové mutaci na virologickém fóru jen krátce předtím.

Na tzv. brazilskou mutaci se zaměřily celkem tři studie, které ještě neprošly recenzním řízením. Poslední a nejpodrobnější z nich byla zveřejněna teprve v pondělí. Vědci proto upozorňují, že výzkumy byly provedeny v čistě laboratorním prostředí a je třeba počkat, zda se jejich výsledky potvrdí i v reálném světě. „Naše zjištění se vztahují na Manaus. Zatím nevíme, zda budou platit i v jiných místech,“ uvedl Faria pro server Financial Times.

„Naše výsledky ukazují, že samotné oslabování imunity, které je postupem času po prodělání nemoci covid-19 běžné, nevysvětluje to, co se odehrálo v Manausu. To podporuje teorii, že varianta P.1 má jiné epidemiologické vlastnosti. Výzkumy, které ověří účinnost vakcín vůči novým mutacím v reálném světě, jsou naléhavě nutné,“ píší autoři studie.

Vědci mimo jiné totiž zjistili, že by P.1 mohla oslabit ochranný účinek čínské vakcíny, kterou se očkuje v Brazílii. V tomto případě otestovali protilátky od osmi lidí, kteří dostali čínskou látku CoronaVac a zjistili, že je proti variantě P.1 méně účinná než proti ostatním mutacím.

Podle vědců hrozí u varianty P.1 také o 10 až 80 procent vyšší riziko úmrtí. Autoři studie ovšem varovali, že nejsou schopni určit, zda to vyplývá z vlastností mutace nebo zda je to způsobeno tím, že nová vlna případů v Manausu zcela přetížila zdravotnický systém.

Foto: Profimedia.cz

Záběry covidových hřbitovů v Manausu obletěly celý svět.

I přes záhady, které variantu P.1 stále obklopují, jde podle vědců o mutaci, kterou je rozhodně třeba brát vážně. „Je správné se brazilské mutace obávat a tato data nám to potvrzují,“ okomentoval studii epidemiolog William Hanage z Harvardské univerzity pro deník The New York Times (NYT).

Vědci nyní zkoumají další brazilská města, aby sledovali šíření varianty P1. Jedním z nových ohnisek by mělo být dvousettisícové město Araraquara.

Reklama

Doporučované