Hlavní obsah

Nová opatření kvůli ptačí chřipce v Česku: vybít drůbež do tří kilometrů od centra nákazy

Záznam tk k mimořádným opatřením kvůli ptačí chřipce

 

Reklama

Tři potvrzená ohniska ptačí chřipky v Česku přinutila Státní veterinární správu přijmout nová opatření, aby se nemoc nešířila dál.

Článek

Veterináři rozhodli, že se vybije veškerá drůbež v okruhu tří kilometrů od ohnisek ptačí chřipky na jižní Moravě. Vedle drobných chovů půjde i o reprodukční chov kachen, kde je 6000 ptáků. Zničit se v něm také bude muset 60 000 násadových vajec.

O kolik kusů drůbeže celkem půjde, se zatím přesně neví. Utrácení začne už v pátek, oznámil na brífinku ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád.

Za vybitá zvířata dostanou chovatelé odškodnění od státu. Ministerstvo zemědělství má pro nákazovou situaci letos připraveno 31,3 milionu korun. Pokud bude třeba více peněz, požádá o navýšení svého rozpočtu, protože jde o povinné výdaje plynoucí z veterinárního zákona.

Chovatelé musí zažádat o náhradu do šesti týdnů od utracení nebo porážky drůbeže. Okrasní a exotičtí ptáci, například papoušci, se utrácet nebudou, pokud chovatelé požádají o výjimku.

Ptačí chřipka se v Česku objevila po bezmála deseti letech. Nejnověji se potvrdila u domácího chovatele drůbeže v Ivančicích u Brna, v místní části Letkovice. Již předtím potvrdili nákazu v jednom malochovu a u volně žijících labutí právě v Ivančicích a také u drůbeže v Moravském Krumlově na Znojemsku.

Podívejte se, jak museli řešit výskyt ptačí chřipky v Moravském Krumlově:

Starosta Moravského Krumlova o ptačí chřipce.

Reklama

Doporučované