Hlavní obsah

Sucho ohrožuje ječmen i další plodiny. Zdraží se pivo?

Nedostatek vody ohrožuje ječmen i další plodiny. Zdraží pivo, nebo se zhorší jeho chuť?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko dál trápí sucho. A to i přesto, že aktuálně prší. Na poplach bijí především zemědělci, protože začíná vegetační sezona a rostliny nemají dostatek vláhy. Už teď tak můžeme tipovat, co vše se zdraží. Zelenina, maso nebo třeba pivo?

Článek

„V tuto chvíli, když nevzejdou obiloviny, byl by to velký problém. Je to nosný základ českého zemědělství z hlediska ekonomiky,“ říká expert a degustátor piva z České zemědělské univerzity Tomáš Maier.

Pivaře by ale sucho přímo ohrozit nemělo. Sice zasychá i chmel, ale to se opakuje každý třetí až čtvrtý rok, proto se podle odborníků nedá mluvit o katastrofě. Horší je to s chutí piva.

„Na sladovnický ječmen jsou kladeny poměrně velké kvalitativní požadavky, zejména ohledně maximálního obsahu dusíkatých látek, pokud je tam těchto látek příliš, tak se to negativně projeví na chuti piva. A to se stalo právě loni, kdy ten ječmen nebyl kvalitní právě kvůli suchu,“ vysvětluje Tomáš Maier.

Za zdražováním piva prý nestojí nedostatek chmelu či ječmenu. „Když máme průměrnou cenu za jedno lahvové pivo deset korun, tak náklady na zemědělské produkty, tedy chmel a ječmen, se u velkého pivovaru podílejí asi 50 haléři. Takže odůvodňování, že se zdražuje kvůli dražším surovinám, tak to je klam,“ říká Maier. Pokud zdražuje pivo, je to prý kvůli udržení zisku nebo růstu personálních nákladů, růstu cen energií.

Česko má největší spotřebu piva na světě. V čem je naše pivo jiné? Nejen to se dozvíte v rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované