Hlavní obsah

Summit EU se kromě klimatu zabýval i přípravou vyjednávání brexitu

Foto: Profimedia.cz

V pátek 13. prosince skončil summit Evropské unie.

Reklama

Druhý den summitu Evropské unie se nesl v duchu britských voleb a brexitu. Vzhledem k drtivému vítězství konzervativců se odchod Británie z Unie pravděpodobně uskuteční v aktuálním platném termínu 31. ledna 2020. Ihned po uveřejnění výsledků voleb vyzvali lídři Unie Evropskou komisi, aby začala pracovat na přípravě vyjednávání o budoucích vztazích se Spojeným královstvím. Podle předsedkyně komise Ursuly von der Leyenové by k jednání mohli přikročit po ratifikaci brexitové dohody a odchodu Británie z Evropské unie.

Článek

Premiéři zemí Evropské unie se shodli, že by společenství mělo zůstat jednotné. Další brexitová jednání i nadále povede Michael Barnier. Cílem Unie bude snaha o blízké partnerství se Spojeným královstvím, které se bude zakládat na rovnováze práv a povinností v rovné hospodářské soutěži. Podmínkou pro setrvání Británie v jednotném unijním trhu tedy bude respektování určitých pravidel společenství.

Summit rovněž jednal o tom, že by členské státy měly pokračovat v reformách s cílem posílení pozice eura ve světě. S tím souvisí dokončení reformy záchranného mechanismu pro státy v problematických situacích či stanovení podrobností o financování rozpočtového nástroje eurozóny.

Summitu se podle očekávání nepodařilo shodnout na podobě rozpočtu na období 2021 až 2027. Předseda Evropské rady Charles Michel, který byl vyjednáváním pověřen, tak zvažuje svolání mimořádného summitu na únor příštího roku.

Ve čtvrtek se unijní lídři shodli na prodloužení sankcí vůči Rusku o půl roku z důvodu bojů na východě Ukrajiny. Ohradili se také vůči turecko-libyjské dohodě o ekonomických zónách ve Středomoří. Rovněž vyjádřili podporu Řecku a Kypru, které proti této dohodě protestují.

Po dlouhém vyjednávání se v pátečních ranních hodinách summit shodl na uhlíkové neutralitě. Česko si vymohlo zmínku o využívání jaderné energie. Většina zemí byla již před summitem připravena přihlásit se k principu, podle něhož do roku 2050 vyváží emise oxidu uhličitého v EU například výsadbou stromů.

Reklama

Související témata:

Doporučované